The African Union: Achievements, obstacles and prospects from 2012 to 2022
Afrika Birliği: 2012'den 2022'ye başarılar, engeller ve beklentiler
  1. Tez No: 948777
  2. Yazar: YAKUBU IMAN AMINU
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET CEM OĞULTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika Birliği, Pan-Afrikanizm, Sürdürülebilir Kalkınma, Birlik, Afrika, African Union, Pan-Africanism, Sustainable Development, Unity, Africa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Afrika Birliği (AU), 2002'deki kuruluşundan bu yana, Afrika kıtası genelinde birliği, ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme sorumluluğuyla görevlendirilmiştir. AU, 2012'den 2022'ye kadar geçen son yirmi yılda, karmaşık engellerle karşı karşıya kalırken önemli başarılar elde etmiştir. Bu kapsamlı çalışma, AU'nun bu dönemdeki başarıları, zorlukları ve beklentileri hakkında derinlemesine bir analiz sunmaktadır ve özellikle AU'nun uluslararası ortaklarla etkileşimi, bölgesel ekonomik entegrasyon çabaları ve AU'nun üye devletleri arasında barış ve güvenliği teşvik etmedeki rolüne odaklanmaktadır. Çalışma, Afrika Birliği'nin stratejilerini kıtanın sürekli değişen dinamikleriyle uyumlu hale getirme taahhüdünü vurgulamaktadır. Kurumsal etkinliğini artırma, üye devletlerle daha güçlü ortaklıklar kurma ve Afrika'nın ilerlemesini engelleyen çeşitli engelleri aşmak için yenilikçi çözümler üretme gibi sürekli bir zorlukla karşı karşıyadır. Mevcut literatür ve ampirik verilerin kapsamlı bir incelemesinden yararlanan bu araştırma, Afrika Birliği'nin görevini yerine getirme arayışına dair değerli içgörüler sunmaktadır. Çalışma, AU'nun temel alanlardaki performansını inceleyerek, kuruluşun etkinliğine dair dengeli bir bakış açısı sunmaktadır. AU'nun ilerlemesini engelleyen zorlukların titiz bir değerlendirmesini yaparak, bu araştırma, kuruluşun belirtilen hedeflerine ulaşmadaki etkinliğini artırmak ve AU'nun Afrika kıtası için dönüştürücü potansiyelinin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için belirli öneriler sunmaktadır ve bu hem siyasi elitlere hem de daha geniş halka fayda sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The African Union (AU), since its establishment in 2002, has been entrusted with the responsibility of fostering unity, economic growth, and sustainable development across the African continent. Over the past two decades, spanning 2012 to 2022, the AU has achieved notable successes while facing complex obstacles. This comprehensive study offers an in-depth analysis of the AU's achievements, challenges, and prospects during this period, with a particular focus on AU's engagement with international partners, regional economic integration efforts, and the AU's role in promoting peace and security among its member states. The study emphasizes the African Union's commitment to aligning its strategies with the constantly changing dynamics of the continent. It faces the continual challenge of enhancing its institutional effectiveness, forging stronger partnerships with member states, and crafting innovative solutions to overcome the diverse obstacles hindering Africa's progress. Drawing upon an extensive review of existing literature and empirical data, this research offers valuable insights into the African Union's quest towards achieving its mandate. The study examines the AU's performance across key domains, offering a balanced perspective on the organisation's efficacy. By conducting a rigorous evaluation of the challenges hindering the AU's progress, this research proposes specific recommendations to enhance the organisation's effectiveness in achieving its stated objectives and facilitate the realisation of the AU's transformative potential for the African continent as a whole, benefiting both the political elite and the broader populace.