The relationship among positive psychological capital and social capital on adaptive performance: The mediating role of social capital
Pozitif psikolojik sermaye ve sosyal sermaye arasındaki ilişki ile adaptif performans: Sosyal sermayenin aracılık rolü
- Tez No: 948852
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AŞKIM NURDAN TÜMBEK TEKEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Sosyal Sermaye, Uyarlanabilir Performans, Pozitif Örgütsel Davranış, Aracılık, Psychological Capital, Social Capital, Adaptive Performance, Positive Organizational Behavior, Mediation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Bu tez, hizmet sektöründe Pozitif Psikolojik Sermaye (PsyCap) ve Sosyal Sermaye'nin (SC) Uyarlanabilir Performans (AP) üzerindeki etkisini, özellikle Sosyal Sermaye'nin aracılık rolüne odaklanarak incelemektedir. Pozitif örgütsel davranış ve sosyal kaynak teorisi çerçevelerine dayanan bu çalışma, içsel psikolojik kaynaklar ile dışsal ilişkisel ağların, çalışanların dinamik iş ortamlarında uyum sağlama kapasitelerini nasıl şekillendirdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Nicel bir araştırma tasarımı benimsenmiş ve büyük ölçekli kuruluşlar ile orta ölçekli işletmelerden (KOBİ'ler) seçilen 350 katılımcıdan oluşan bir örneklem kullanılmıştır. Veriler, standart anketler aracılığıyla toplanmış ve SPSS Sürüm 26 ile istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, PsyCap, SC ve AP arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri değerlendirmek amacıyla bir dizi hipotez test edilmiştir. Sonuçlar, hem PsyCap hem de SC'nin uyarlanabilir performansla pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Daha da önemlisi, SC'nin PsyCap ile AP arasındaki ilişkiyi anlamlı bir şekilde aracıladığı bulunmuştur. Bu da, psikolojik kaynakların tek başına en iyi uyum sonuçları için yeterli olmadığını, güçlü sosyal ağlar ve güvene dayalı etkileşimlerle desteklenmeleri gerektiğini göstermektedir. Özellikle, yüksek düzeyde PsyCap'e sahip bireylerin, güçlü sosyal sermaye geliştirme olasılığı daha yüksektir ve bu da işyeri zorluklarına daha etkili şekilde yanıt verebilmelerini sağlamaktadır. Bu bulgular, hizmet sektöründe uyarlanabilir performansı artırmak için hem birey düzeyindeki psikolojik varlıkların hem de örgütsel düzeydeki sosyal kaynakların geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Uygulayıcılar ve örgütsel liderlerin, çalışanların PsyCap'ini güçlendiren ve iş birliğine dayalı, güven odaklı bir kültürü teşvik eden gelişim programlarını eş zamanlı olarak uygulamaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis explores the influence of Positive Psychological Capital (PsyCap) and Social Capital (SC) on Adaptive Performance (AP) within the service sector, with a particular focus on the mediating role of Social Capital. Rooted in the theoretical frameworks of positive organizational behavior and social resource theory, the study seeks to understand how internal psychological resources and external relational networks interact to shape employees' adaptive capacities in dynamic work environments. A quantitative research design was employed, involving a sample of 350 participants drawn from both large organizations and medium-sized enterprises (SMEs). Data were collected through standardized surveys and analyzed using statistical techniques via SPSS Version 26. The study tested a series of hypotheses to assess the direct and indirect relationships among PsyCap, SC, and AP. The results reveal that both PsyCap and SC are positively associated with adaptive performance. More importantly, SC was found to significantly mediate the relationship between PsyCap and AP, suggesting that psychological resources alone are not sufficient for optimal adaptive outcomes unless reinforced through strong social networks and trust-based interactions. Specifically, individuals with higher levels of PsyCap were more likely to develop robust social capital, which in turn enhanced their capacity to respond effectively to workplace challenges. These findings underscore the importance of cultivating both individual-level psychological assets and organizational-level social resources to improve adaptive performance in the service sector. Practitioners and organizational leaders are encouraged to implement development programs that simultaneously strengthen employees' PsyCap and foster a collaborative, trust-driven culture.