Diş yüzeyinde farklı pürüzlendirme yöntemlerinin universal adezivlerin makaslama bağ dayanımına etkisinin İn Vitro incelenmesi
Effect of different surface treatment methods on the shear bond strength of universal adhesives: In Vitro study
- Tez No: 948942
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KARAOĞLANOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Air Abrazyon, Asitle Pürüzlendirme, Dental Bonding, Lazer Tedavisi, Makaslama Dayanımı, Dental Acid Etching, Dental Air Abrasion, Dental Bonding, Laser Therapy, Shear Strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mine ve dentin yüzeylerinde farklı pürüzlendirme yöntemlerinin (asit uygulaması, alüminyum oksit air abrazyon, sodyum bikarbonat air abrazyon, lazer ile pürüzlendirme) ardından iki farklı üniversal adezivin uygulanmasıyla oluşan makaslama bağ dayanımının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 80 adet çekilmiş insan molar dişi, bukkal yüzeyleri mine, lingual yüzeyleri dentin olacak şekilde hazırlandı. Dişler beş gruba ayrılarak; asitle pürüzlendirme(Etch and rinse-ER), Erbiyum katkılı İtriyum Alüminyum Garnet (Er:YAG) lazer pürüzlendirme, alüminyum oksit ve sodyum bikarbonat air abrazyon ile pürüzlendirme ve self-etch(SE) yöntemleri uygulandı. Her gruba G2 Bond Universal (G2BU) ve Prime Bond Universal (PBU) olmak üzere iki farklı adeziv uygulandı. Akıcı kompozit ile silindirik örnekler oluşturulduktan sonra 24 saat distile suda bekletildi ve ardından 5000 termal döngüye tabi tutuldu. Makaslama bağ dayanım testi(SBS) yapıldı, kopma yüzeyleri stereomikroskopla incelendi. Ek olarak 15 diş taramalı elektron mikroskobuyla (SEM) görüntülendi. Çalışmadan elde edilen SBS verileri normallik dağılımı gösterdiğinden üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-hoc Tukey testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: G2BU grubunda, mine yüzeyinde ER, Er:YAG ve alüminyum oksit uygulamaları SE yöntemine göre daha yüksek bağ dayanımı gösterdi. Dentin yüzeylerinde ise yöntemler arasında anlamlı farklılık görülmedi. PBU grubunda, mine yüzeyine ER uygulamasında diğer yöntemlerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek makaslama bağ dayanım değerleri gösterdi. Dentinde ise yalnızca ER uygulaması SE yöntemine göre anlamlı farklılık gösterdi. PBU gruplarında mine ve dentinde en fazla adeziv kopma görüldü. G2BU gruplarında dentinde en fazla adeziv kopma görülürken, minede en fazla miks tipte kopma görüldü. Sonuç: Farklı yüzey pürüzlendirme yöntemleri ve adeziv seçiminin bağ dayanımı ve kopma tipleri üzerinde etkili olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the shear bond strength (SBS) of two different universal adhesives applied to enamel and dentin surfaces following various surface treatments, including acid etching, aluminum oxide air abrasion, sodium bicarbonate air abrasion, and laser etching. Materials and Methods: 80 extracted human molars were prepared with their buccal surfaces representing enamel and lingual surfaces representing dentin. The samples were divided into five groups according to the surface treatment method: acid etching (etch and rinse-ER), Erbium:Yttrium-Aluminum-Garnet (Er:YAG) laser etching, aluminum oxide air abrasion, sodium bicarbonate air abrasion, and self-etch (SE), in which no additional pretreatment was applied. Each group was further divided into two subgroups based on the universal adhesive used: G2 Bond Universal (G2BU) and Prime Bond Universal (PBU). Cylindrical composite specimens were prepared using a flowable resin. After storage in distilled water for 24 hours, the specimens underwent 5000 thermal cycles. Shear bond strength was tested, and the failure surfaces were analyzed under a stereomicroscope. Additionally, 15 teeth were examined using scanning electron microscopy (SEM). Since SBS data showed normal distribution, they were analyzed using a three-way ANOVA followed by Tukey's post-hoc test. Results: In the G2BU group, ER, Er:YAG, and aluminum oxide treatments on enamel resulted in significantly higher bond strength than the SE method. No statistically significant differences were found between surface treatments on dentin. In the PBU group, ER produced significantly higher bond strength on enamel compared to other treatments. For dentin, only ER showed a significant difference compared to SE. For PBU, adhesive failure was predominant in both enamel and dentin, whereas G2BU showed adhesive failure in dentin and mixed failure in enamel." Conclusion: Different surface pretreatment methods and adhesive types influence bond strength and failure modes on enamel and dentin surfaces.