Cam tavan sendromunun kadın akademisyenlerinin örgütsel adalet algıları üzerine etkisi (Ege Bölgesi spor bilimleri fakülteleri örneği)
Organizational justice perceptions of female academics with glass ceiling syndrome(example of Aegean Region sports sciences faculties)
- Tez No: 948969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ONAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Cam tavan Sendromu, Kadın Akademisyenler, Örgütsel Adalet, Spor Bilimleri Fakültesi, Ege Bölgesi, Glass Ceiling Syndrome, Female Academics, Organisational Justice, Faculty of Sports Sciences, Aegean Region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın akademisyenlerin cam tavan sendromlarının örgütsel adalet algıları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 2024 yılında Ege bölgesinin spor bilimleri fakültelerinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 86 kadın akademisyenden oluşmaktadır. Katılımcıların örgütsel adalet algılarını ölçebilmek amacıyla Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilmiş Türkçe' ye uyarlaması Yıldırım (1996) tarafından yapılmış“Örgütsel Adalet Ölçeği”ile Katılımcıların cam tavan sendromlarını ölçmek adına Öztürk (2011) tarafından geliştirilen cam tavan sendromu ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama tekniğinde nicel araştırma yöntemlerinden anket formu tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 27,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, cam tavan sendromunun, örgütsel adalet algısı üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effect of female academics' glass ceiling syndrome on their perceptions of organisational justice. In this study, the general survey model, one of the quantitative research methods, was used. The study group consisted of 86 female academics working in the sports science faculties of the Aegean Region in 2024, who were determined by the purposive sampling method and agreed to participate in the study voluntarily. To measure participants' perceptions of organisational justice, the“Organisational Justice Scale”developed by Niehoff and Moorman (1993) and adapted into Turkish by Yıldırım (1996) was used. To measure participants' glass ceiling syndrome, the glass ceiling syndrome scale developed by Öztürk (2011) was used. The data collection technique used in the study was the questionnaire technique, one of the quantitative research methods. The data obtained in the study were analysed using the SPSS 27.0 programme. The results of the study revealed that the glass ceiling syndrome has a negative effect on the perception of organisational justice.