Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadın çalışanların iş yaşamına etkisi: Cam tavanın akademik pozisyonlardaki kadınlara yansımaları
The impact of gender inequality on women employees' professional life: Reflections of the glass ceiling on women in academic positions
- Tez No: 982996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TARIK ÖZKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Kariyer, Kariyer Engeli, Kadınların İş Yaşamı, Cam Tavan Sendromu, Gender, Gender Inequality. Career Barriers, Women's Working Life, Glass Ceiling Syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Lisansüstü tezimde, kadınların çalışma hayatlarında karşılaştıkları toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile oluşan cam tavan sendromunun etkilerinin akademik pozisyonlardaki kadın akademisyenlere yansımaları incelenmiştir. Kurumsal çerçevede, kavramsal olarak cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları karşılaştırılmış, kadınların kariyer seçimi ve gelişimlerinde karşılaştıkları kurumun yapısal engelleri ve toplum tarafından oluşan kültürel engellere değinilmiştir. Türkiye de kadın istihdamı konusunda yapılan yasal düzenlemelerle uluslararası bağlamda eşitlikçi düzenlemelerden belirtilmiştir. Cam tavan sendromunn tarihçesi ve akademik alanda görev alan öğretim üyelerine etkisi araştırılarak analiz edilmiştir. Araştırma nicel olarak yürütülmüştür. Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir model ile ilerleme sağlanmıştır. Verilerin toplanması, araştırmaya katılım sağlayan 460 kadın ve 348 erkek akademisyene iletilen anket Goggle Forms tarafından oluşturulmuştur. Anket, sosyo-demografik bilgi formu ve“Cam Tavan Sendromu Ölçeği”ni içermektedir. Anket sonucunda ortaya çıkan sonuçlar SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. İstatiksel yöntem olarak bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA yöntemi kullanılmıştır. Anket sonucu elde edilen bulgular, cam tavan algısının; • Yaş • Medeni Durum • Çocuk Sayısı • Akademik Unvan • Mesleki Deneyim • İdari Görev gibi değişkenlere incelenmiştir. Yapılan analizlerde cam tavan algısı tüm değişkenlere göre anlamlı farklılıklar oluşturduğunu göstermiştir. Analiz sonuçlarında özellikle idari görevi bulunmayan akademik kadronun cam tavan algılamaları yüksek oranda bulunmuştur. Sonuç olarak, kadın akademisyenlerin yükselme aşamalarında engellerle karşılaştıkları görülmektedir. Bireysel etkenlerin yanında toplumsal yapının oluşturduğu kültürel değerler ve kurumlardaki cinsiyetçi yapılarla desteklendiği görülmektedir. Çalışmam, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin fark edilerek giderilmesi için bütüncül ve yapısal çözümler tarafından giderilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
My master's thesis examines the effects of the glass ceiling syndrome, which aries from gender inequality in women's working lives, on female academics in academic positions. Within an instituional framework, the concepts of gender and gender equality were compared conceptually, and the structural barriers within institutions and cultural barriers created by society that women encounter in their career choices and development were addresed. Legal regulations in Turkiye regarding women's employment were mentioned in the contex of international equality regulations. The history of the glass ceilig syndrome and its impact on faculty members working in the academic field were researched and analyzed. The research was conducted quantitatively. Progress was made using a descriptive and comparative model. Data collection was carried out using a survey created bu Google Forms and sent to 460 female and 348 male academics partcipating in research. The survey included a socio-demographic information from and the“Glass Ceiling Syndrome Scale”. The results of the survey were analyzed using the SPSS 26.0 program. The independent samples t-test and oneway ANOVA method were used as statistical methods. The findings obtained from the survey examined the perception of the glass ceiling in relation to variables such as: • Age • Marital Status • Number of Children • Academic Title • Prefessional Experience • Administrative Role The analyses showed that the glass ceiling perceptions created significant diffrence across all variables. The analysis results showed that the glass ceiling perception was particularly high among academic staff without administrative duties. In conclusion, female academics face obstacles in their career advancement. In addition to individual factors, this is supported by cultural values created by the social structure and gender inequalities must be addressed through comprehensive and structural solutions.