Spor örgütü çalışanlarının örgütsel etik iklim algılarının bilgi uçurma eğilimleri üzerine etkisi
The effect of organizational ethical climate perceptions of sports organization employees on their whistleblowing tendencies
  1. Tez No: 948970
  2. Yazar: SELİN ÖZDENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik İklim, Örgütsel Etik İklim, Bilgi Uçurma, Ethics, Ethical Climate, Organizational Ethical Climate, Whistleblowing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı; spor örgütü çalışanlarının örgütsel etik iklim algılarının bilgi uçurma eğilimleri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinin kapsadığı betimsel ve ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Çalışmaya, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Taşra teşkilatı Ege Bölgesi illerinde çalışan, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 110'u kadın, 130'u erkek olmak üzere toplamda 240 personel katılmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile“Örgütsel Etik İklimi Ölçeği”ve“Bilgi Uçurma (Whistleblowing) Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 2023 ve JASP istatistik programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Örgütsel etik iklimin alt boyutları ile bilgi uçurmanın bazı alt boyutları arasında negatif yönde, düşük ve orta düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel etik iklim ölçeği alt boyutlarından davranışlara yönelik iklimin bilgi uçurma ölçeği alt boyutu olan eylemsizlik alt boyutu üzerinde, örgütsel etik iklim ölçeği alt boyutlarından davranışlara yönelik iklimin bilgi uçurma konusundaki olumlu tutum alt boyutu üzerinde, örgütsel etik iklim ölçeği alt boyutlarından kurallara yönelik iklimin misilleme korkusu alt boyutu üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, örgütsel etik iklimin bilgi uçurma davranışını doğrudan değil, dolaylı yoldan etkileyebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to examine the effect of sports organisation employees' perceptions of organisational ethical climate on their whistle-blowing tendencies. The study was conducted using a descriptive and correlational survey design, which falls within the general survey model of quantitative research methods. A total of 240 personnel, including 110 women and 130 men, who worked in the provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports in the Aegean Region and voluntarily agreed to participate in the study, were selected through purposive sampli In the study, a personal information form prepared by the researchers, the 'Organisational Ethical Climate Scale' and the 'Whistleblowing Scale' were used as data collection tools. The data obtained from the study were analysed using SPSS 2023 and JASP statistical software. A negative, low to moderate significant relationship was found between certain subdimensions of the organizational ethical climate and specific subdimensions of whistleblowing. It was observed that the climate for behavior, a subdimension of the organizational ethical climate scale, had a significant predictive effect on both the inaction and positive attitude towards whistleblowing subdimensions of the whistleblowing scale. In addition, the climate for rules, another subdimension of the ethical climate scale, was found to significantly predict the fear of retaliation subdimension. The results revealed that the organisational ethical climat may influence whistleblowing behavior rather than directly.