Rehberlik ve araştırma merkezlerinde örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between organizational culture and organizational commitment in guidance and research centers
  1. Tez No: 948991
  2. Yazar: MEHRİCAN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA YÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Eğitim, Yönetim, Organizational Culture, Organizational Commitment, Guidance and Research Center, Education, Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada; Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) örgüt kültürü ile çalışanların örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca örgüt kültürünün örgütsel bağlılığı hangi düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Araştırma nicel tarama yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın evreni Türkiye genelinde Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırmaya 369 kişi katılmıştır. Çalışmada;“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve ''Okul Kültürü Ölçeği'' kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeği“duysal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık”olarak üç alt boyuttan oluşmaktadır. Okul kültürü ölçeği ise ''klan kültürü, hiyerarşi kültürü, adhokrasi kültürü ve pazar kültürü'' olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda RAM'larda baskın örgüt kültürünün en yüksek düzeyde klan kültürü boyutunda, sonrasında sırasıyla adhokrasi kültürü, pazar kültürü, hiyerarşi kültürü boyutunda algılandığı tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık algısının ise en yüksek düzeyde duygusal bağlılık boyutunda olduğu saptanmıştır. Örgüt kültürünün alt boyutlarının örgütsel bağlılık ile ilişkisine bakıldığında; klan kültürü, adhokrasi kültürü ve pazar kültürü ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişki, hiyerarşi kültürü ile örgütsel bağlılık arasında ise negatif yönlü orta düzeyli anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca RAM'larda örgüt kültürünün örgütsel bağlılığı %54 oranında pozitif yönlü orta düzeyli anlamlı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. 2025, xiii + 99 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between organizational culture and organizational commitment of employees in Guidance and Research Centers (RAM) was examined. In addition, it was determined to what extent organizational culture predicts organizational commitment. The research was conducted with the quantitative scanning method. The population of the research consists of teachers working in Guidance and Research Centers across Türkiye. 369 people participated in the research. In the study;“Organizational Commitment Scale”and“School Culture Scale”were used. The organizational commitment scale consists of three sub-dimensions:“affective commitment, continuance commitment and normative commitment”.The school culture scale consists of four sub-dimensions:“clan culture, hierarchy culture, adhocracy culture and market culture”. As a result of the research, it was determined that the dominant organizational culture in RAMs was perceived at the highest level in the dimension of clan culture, followed by adhocracy culture, market culture and hierarchy culture. It was determined that the perception of organizational commitment was at the highest level in the emotional commitment dimension. When looking at the relationship between the sub-dimensions of organizational culture and organizational commitment; It was determined that there was a positive and moderately significant relationship between clan culture, adhocracy culture and market culture and organizational commitment, and a negative, moderately significant relationship between hierarchy culture and organizational commitment. In addition, it was concluded that organizational culture in RAMs predicted organizational commitment at a positive and moderate level level of 54%. 2025, xiii + 99 Pages