Refakatsiz sığınmacı çocuklar için kapsayıcı eğitime ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri
The opinions of school pirincipal on inclusive education for unaccompanied asylum seekers children
- Tez No: 948992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE DAĞDEVİREN ERTAŞ, DOÇ. DR. FULYA BARIŞ PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, Refakatsiz sığınmacı Çocuk, Kapsayıcılık, Inclusive education, Unaccompanied refugee children, Inclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, okul yöneticilerinin refakatsiz sığınmacı çocuklara yönelik uygulanan kapsayıcı eğitime yönelik görüşlerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanılmaktadır. Araştırmanın örneklemi, Yozgat il merkezinde, refakatsiz sığınmacı çocuk mevcudu olan 13 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulguların analiz edilmesi sürecinde, tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında okul yöneticileri, kapsayıcı eğitimin öğrencileri eğitim ortamlarına dahil edilmesi ve bireysel farklılıkların belirlenmesi konusunda kolaylık sağladığı bu sebeple de fırsat eşitliği sağlayan ve yararlı bir süreç olduğunu belirtmişlerdir. Bununla birlikte okullarda dezavantajlı gruplara yönelik uygulanan kapsayıcı eğitim çalışmalarının yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Okul yöneticileri, kapsayıcı eğitime engel olan faktörlerin başında velilerin olumsuz tutumları olduğunu belirtmişlerdir. Okul yöneticileri, okullarında öğrenim gören refakatsiz sığınmacı çocukları benimsemelerine rağmen diğer çocukların velilerinin bu çocuklara karşı olumsuz tutumları olduğunu ifade etmektedirler. Araştırmanın öneriler bölümünde, araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlara yönelik öneriler belirtilmiştir. 2025, xi + 96 Sayfa
Özet (Çeviri)
This research aims to reach the views of school administrators on inclusive education implemented for unaccompanied asylum seekers children. Qualitative research method and case study design are used in the research. The sample of the research consists of 13 school administrators with unaccompanied refugee children in Yozgat city center. The semi- structured interview form named developed by the researcher was used as the data collection tool in the research process. Inductive content analysis was used in the analysis process of the obtained findings. When the research findings are examined, school administrators stated that inclusive education facilitates the inclusion of students in educational environments and the determination of individual differences, therefore it is a useful process that provides equal opportunities. However, it is seen that inclusive education studies implemented for disadvantaged groups in schools are not sufficient. School administrators stated that the main factor that prevents inclusive education is the negative attitudes of parents. School administrators state that although they accept unaccompanied refugee children studying in their schools, the parents of other children have negative attitudes towards these children. In the recommendations section of the research, suggestions regarding the results reached within the scope of the research are stated. 2025, xi + 96 Pages