Irak'ta üniversite öğrencilerinin sosyal medya platformlarında haber okuma alışkanlıkları
News reading habits of Iraqi university students on social media platforms
  1. Tez No: 949006
  2. Yazar: SURA SAMI ABED AL-GBURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN TÖRENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Haber Okuma, Haber Okuma Alışkanlığı, Üniversite Öğrencisi, Social Media, News Reading, News Reading Habits, University Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, Iraklı üniversite öğrencilerinin sosyal medyada haber okuma alışkanlıklarını incelenmektedir. Araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket formu; Irakta dört farklı üniversitede eğitim gören her birinden 100 öğrenci olmak üzere 400 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 26.0 istatistik programı aracılığıyla analzi edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin büyük bir kısmı günlük olarak sosyal medya platformlarında haber okumakta, özellikle Facebook, Instagram ve YouTube gibi popüler platformları tercih etmektedir. Öğrenciler genellikle günlük 1 saatten az bir sürelerini sosyal medyada haber okumaya ayırmakta olup, daha az bir kısım ise yalnızca müsait olduklarında veya daha uzun sürelerle bu aktiviteye zaman ayırmaktadır. Araştırma, öğrencilerin yaş, cinsiyet, eğitim gördükleri üniversite ve bölümlere göre haber okuma alışkanlıklarında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Genç yaş grupları, sosyal medyayı daha yoğun kullanırken, erkek öğrenciler kadın öğrencilere göre daha fazla zaman harcamaktadır. Ayrıca, Bağdat Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler, diğer üniversitelerdeki öğrencilere kıyasla sosyal medya platformlarında daha aktifken, fen bilimleri öğrencileri, sosyal bilimleri bölümü öğrencilerine göre daha fazla haber okuma eğilimindedir. Bu bulgular, sosyal medya kullanımının kişisel ve çevresel faktörlerden etkilendiğini ortaya koymakta ve bu faktörlerin sosyal medya üzerinden haber tüketim alışkanlıklarını şekillendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the news reading habits of Iraqi university students on social media. The questionnaire form prepared in line with the purpose of the research was applied to 400 students, 100 students from each university, studying in four different universities in Iraq. The data obtained were analyzed in computer environment through SPSS 26.0 statistical program. According to the results of the research, most of the students read news on social media platforms on a daily basis, especially preferring popular platforms such as Facebook, Instagram, and YouTube. Students generally spend less than 1 hour a day reading news on social media, and a smaller number of students refer to when they are available on this activity. The study shows that there are significant differences in students' news reading habits according to age, gender, university and department of study. Younger age groups use social media more intensively, while male students spend more time than female students. In addition, students studying at Baghdad University are more active on social media platforms compared to students at other universities, while science students tend to read more news than literature students. These findings reveal that social media use is influenced by personal and environmental factors and that these factors shape news consumption habits through social media.