Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki sorunları ve çözüm önerileri
Professional problems and solution suggestions of physical education and sports teachers
- Tez No: 949007
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ARAÇ ILGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri, Mesleki Sorunları, Çözüm Önerileri, Physical Education and Sport Teachers, Professional Problems, Solution Suggestions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretim kurumlarında görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki sorunlarını derinlemesine ortaya koymak ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırma, nitel yöntemlerden doküman analizi deseniyle yürütülmüş; veri toplama aracı olarak alan yazın taramasına dayalı geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 19 Temmuz–20 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerle veri sağlanan, farklı kıdem ve okul türlerinde görev yapan, meslekte on yılını tamamlamış,12 erkek ve 8 kadın öğretmen olmak üzere 20 gönüllü beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Görüşmeler ortalama 45'er dakika sürmüş; ses kayıtları çözümlemesi için yazıya aktarılmıştır. Veri analizi sürecinde Corbin ve Strauss (2014) kuramına uygun olarak içerik analizi tekniği uygulanmış, önce anlamlı ifadelerden kodlar türetilmiş, ardından benzer kodlar temalar altında gruplanarak düzenlenmiştir. İç güvenilirliği güçlendirmek amacıyla kod ve temalar üç öğretim elemanı tarafından gözden geçirilmiş ve uzlaşı temelli revizyonlar yapılmıştır. Elde edilen bulgular, okul yönetimlerinin beden eğitimi ve spor derslerine yeterince öncelik tanımadığı; spor tesisleri, malzeme ve araçgereç eksikliklerinin sürdüğü; velilerin derslere hak ettiği ilgiyi göstermediği ve öğrencileri okul sporlarına yönlendirmediği; zümre toplantılarının yapılandırılmasında ve SİFUK uygulamasında aksaklıklar bulunduğu; öğretmenlerin özlük haklarından memnun olmadığı gibi temel sorun alanlarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu bulgular beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki tatminini ve dersin eğitim programındaki etkinliğini artıracak yönetsel, yapısal ve kültürel düzeyde kapsamlı politika ve uygulama önerileri geliştirilmesine temel teşkil etmektedir. 2025, x + 78 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively identify the professional challenges faced by physical education and sports teachers working in schools affiliated with the Ministry of National Education and to develop solution-oriented recommendations. The research was conducted using a qualitative research design, specifically the document analysis method. Data were collected through a semi-structured interview form developed based on an extensive review of the literature. The study group consists of 20 volunteer physical education and sports teachers, 12 male and 8 female, who have completed ten years in the profession and work in different seniority and school types, and whose data were collected through faceto-face interviews conducted between July 19 and September 20, 2024. The interviews lasted an average of 45 minutes; the audio recordings were transcribed for analysis.The data were analyzed using content analysis in accordance with the framework proposed by Corbin and Strauss (2014). Meaningful expressions were first coded, and similar codes were then grouped into overarching themes. To enhance internal reliability, the codes and themes were reviewed by three academic experts, and necessary revisions were made through consensus. The findings revealed several key issues: school administrations often do not prioritize physical education and sports; there is a persistent lack of sports facilities, equipment, and materials; parents do not demonstrate adequate interest in the subject or encourage their children to participate in school sports; departmental meetings and the implementation of the Physical Fitness Report Card (SİFUK) are conducted ineffectively; and teachers report dissatisfaction with their professional rights and benefits. In conclusion, the study highlights the need for comprehensive policy and practical interventions at administrative, structural, and cultural levels to enhance the professional satisfaction of physical education and sports teachers and to strengthen the effectiveness of physical education within the broader educational curriculum. 2025, x + 78 Pages