Arı Aster ve Robert Eggers sinemasının 'Yükseltilmiş Korku' sanat ve Amerikan ulusal kimliği bağlamında analizi
The analysis of Arı Aster and Robert Eggers' cinema within the context of 'Elevated Horror', art and American national identity
  1. Tez No: 949182
  2. Yazar: CEREN GÜLEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Güzel Sanatlar, Sosyoloji, American Culture and Literature, Fine Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseltilmiş Korku, Amerikan Ulusal Kimliği, Amerikan İstisnacılığı, Ari Aster, Robert Eggers, Elevated Horror, American National Identity, American Exceptionalism, Ari Aster, Robert Eggers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
“Yükseltilmiş korku”(elevated horror / post-horror) olarak adlandırılan, 2010'lardan itibaren Amerikan korku sinemasını endüstriyel bağlamda yeni bir stratejiye sürükleyen ve sanat korkusuyla bağdaştırılan bu akım, korku sever popüler kitleleri, 'niş' zevklere sahip 'elit' kitleleri ve korku çalışmalarını tartışmaya dahil etmiştir. Bu akım, sinema çalışmalarında adlandırılması ve tür bağlamında değerlendirilmesi açısından problemlidir. Ancak bu akım da diğer korku türlerinde olduğu gibi Amerikan toplumunun kolektif korku ve arzularını kültür, politika, toplumsal cinsiyet ve ırk bağlamında yansıtmaktadır. Klasik anlatıya muhalif olduğu ve ana akım korkudan daha derin anlamlar içerdiği iddia edilen bu akımın özellikle 'entelektüel' kitleye hitap ettiği düşünülmektedir. Korku sinemasında da dünyayı hegemonyası altına alan Amerikan sineması, kendi içindeki üst ve alt kültür hiyerarşisini bu oluşum sanatsal, derinlikli ve sembolik yapısıyla birlikte inşa etmiş ve hali hazırda varolan bir türü yeniden üretip pazarlama stratejisi olarak piyasaya sürmüştür. Spesifik olarak aile kavramına odaklanan bu akımın filmleri Amerikan ulusal kimliğinin 'istisnai' yapısını alaşağı eden, varolan sisteme karşı sanatsal bir başkaldırı niteliğinde değerlendirilmektedir. Bir diğer yandan“yükseltilmiş korku”ya atfedilen üslupsal özelliklerin bu akıma özgü olmadığı savunulmakta ve korku çalışmalarınca bu akımın bir alt tür oluşu reddedilmektedir. Önemli olan nokta ise bu tartışmanın Amerikan hegemonyası etrafında şekillenmesi ve uluslararası etkisinin göz ardı edilmesidir. Buna göre bu çalışma biçimsel içerik analizi yöntemiyle ortaya konulmuştur. Çalışmanın asıl amacı Amerikan kimliğinin ve hegemonyasının sanatla olan ilişkisini“yükseltilmiş korku”kavramından yola çıkarak açıklamaktır.“Yükseltilmiş korku”da en çok sözü edilen Robert Eggers ve Ari Aster isimli iki yönetmenin filmlerine odaklanılacaktır. Çalışmada Cadı (The Witch 2015), Ayin (Hereditary 2018), Deniz Feneri (The Lighthouse 2019) ve Ritüel (Midsommar 2019) sınırlılıkları kültür ve kimlik bağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The trend, which is referred to as“elevated horror”; has dragged American horror cinema into a new strategy in an industrial context since the 2010s, and which is associated with art horror, has brought the popular audience who loves horror, the 'elite' audience with 'niche' tastes, and horror studies into the discussion. This trend is controversial for the cinema studies in terms of being labelled and evaluated as a genre. Nevertheless, like other horror genres, this trend reflects the collective fears and desires of American society within the framework of culture, politics, gender and race. This trend, which is claimed to be in opposition to the classical narrative and to contain deeper meanings than mainstream horror, is thought to appeal especially to the 'intellectual' audience. American cinema, which has also dominated the world in horror cinema, has constructed the hierarchy of high and low culture within itself through artistic, profound and symbolic structure of this creation and has reproduced an already existing genre then put it on the market as a marketing strategy. Focusing specifically on the concept of family, the films of this movement are considered as an artistic rebellion against the existing system, overthrowing the 'exceptional' structure of American national identity. Nevertheless, it is argued that the stylistic characteristics attributed to“elevated horror”are not unique to this trend, and horror studies denies that this trend is a subgenre. The central point is that this debate is shaped around the American hegemony, and its international impact is ignored. This study is conducted through descriptive content analysis. The main purpose of this study is to explain the relationship of American identity and hegemony with art based on the concept of elevated horror. It will focus on the films of two directors, Robert Eggers and Ari Aster, who are most frequently referred to“elevated horror”. In the study, the limitations of The Witch 2015, Hereditary (2018), The Lighthouse (2019), and Midsommar (2019) will be analyzed in the context of culture and identity.