Cam iyonomer, cam karbomer ve rezin içerikli restoratif materyallerin mikrosertliklerinin in-vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the microhardness of glass ionomer, glass carbomer, and resin-based restorative materials
- Tez No: 949240
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE AYŞE KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer, cam karbomer, mikrosertlik, yüzey örtüsü, süt azı dişi, Glass ionomer, glass carbomer, microhardness, surface coating, primary molar tooth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamızda süt azı dişlerinde oluşturulan Sınıf I kavitelere yapılan restorasyonlarda yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, cam karbomer, yüzey örtüsü uygulanmış cam karbomer ve bulk-fill kompozit rezin materyallerinin mikrosertlik değerlerini karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada toplam 48 adet çekilmiş süt azı dişi kullanılmıştır. Sınıf I kavite hazırlıklarının ardından, dişler rastgele olarak 4 gruba ayrılmıştır (n = 12). İlk gruba yüksek viskoziteli cam iyonomer siman uygulanmıştır. İkinci gruba bulk-fill kompozit rezin uygulanmıştır. Üçüncü grup cam karbomer ile restore edilmiştir. Dördüncü gruptaki örneklere cam karbomer uygulanmış ve üzerine yüzey örtüsü (surface coat) uygulanmıştır. Tüm gruplarda mikrosertlik ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Mikrosertlik ölçümleri karşılaştırıldığında, en yüksek mikrosertlik değeri kompozit ile restore edilen grupta gözlenmiştir. Bunu sırasıyla cam iyonomer ile restore edilen grup ve yüzey örtüsü uygulanmış cam karbomer uygulanan grup takip etmektedir. En düşük mikrosertlik değeri ise sadece cam karbomer ile restore edilen grupta bulunmuştur. Gruplar arasındaki ikili karşılaştırmalarda Games–Howell post hoc testi ile tüm gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (tüm karşılaştırmalar için p < 0.001). Sonuç: Sınıf I kavite restorasyonlarında kompozit rezin kullanımı, cam iyonomer ve cam karbomere kıyasla daha uygundur. Ancak cam karbomer üzerine yüzey örtüsü uygulandığında, mikrosertlik değerinin arttığı gözlenmiştir. Bu nedenle, rezin bazlı materyallerin tercih edilmediği durumlarda cam karbomer alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the microhardness values of restorations placed in Class I cavities prepared in primary molar teeth using high-viscosity glass ionomer cement, glass carbomer, glass carbomer with surface coating, and bulk-fill composite resin. Methods: A total of 48 extracted primary molar teeth were used in the study. After the preparation of standardized Class I cavities, the teeth were randomly divided into four groups (n = 12). The first group was restored with high-viscosity glass ionomer cement. The second group received bulk-fill composite resin. The third group was restored with glass carbomer. In the fourth group, glass carbomer was applied followed by a surface coating. Microhardness measurements were performed in all groups. Results: Among the groups, the highest microhardness values were observed in the composite resin group. This was followed by the high-viscosity glass ionomer group and the group where glass carbomer was applied with surface coating. The lowest microhardness values were recorded in the group restored with glass carbomer alone. Pairwise comparisons using the Games–Howell post hoc test revealed statistically significant differences between all groups (p < 0.001 for all comparisons). Conclusion: Composite resin is more suitable for Class I cavity restorations in primary molars compared to glass ionomer and glass carbomer. However, applying a surface coating over glass carbomer significantly improves its microhardness. Therefore, in cases where resin-based materials are not preferred, glass carbomer with surface coating may be considered a viable alternative.