İzole lateral ve bikondiler tibia kırıklarının yürüme parametreleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of gait parameters between isolated lateral and bicondylar tibial plateau fractures
  1. Tez No: 949275
  2. Yazar: JAVIDAN ALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: İzole lateral tibia kondil kırığı, bikondiler tibia plato kırığı, akıllı telefon tabanlı ölçüm, yürüme analizi, Isolated lateral tibial condyle fracture, bicondylar tibial plateau fracture, smartphone-based measurement, gait analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Tibia platosu kırıklarının tedavisi zorluk derecesi yüksek kırıklar arasında yer alır. Tedavideki temel hedef; stabil, eklem hattı korunmuş, doğru hizalanmış, ağrısız ve uzun vadede tam işlevselliğe sahip bir diz eklemi sağlamaktır. Biz bu çalışmamızda kliniğimizde izole lateral ve bikondiler tibia plato kırığı sonrası tedavi uyguladığımız hastaların akıllı telefon bazlı yürüme analizi programı ile yapılan yürüme analizindeki parametreleri karşılaştırarak yürüme analizindeki parametreler üzerine etkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2017-2024 tarihleri arasında kliniğimizin veritabanı retrospektif olarak taranarak tibia plato kırıkları nedeniyle tarafımızca tedavi edilen 17'si izole lateral tibia kondil ve 16'sı bikondiler tibia kırığı olmak üzere toplam 33 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda her iki grubun tedavi sonrası yürüme analizi için Samsung Galaxy Note 10 Plus akıllı telefonu ile uyumlu 'Gait Analyzer' programı kullanılarak spatio-temporal parametreler yürüyüş hızı, adım süresi, adım uzunluğu, kadans, adım süresi simetrisi, adım uzunluğu simetrisi ve dikey-com (vert-com) parametreleri değerlendirilmiş ve sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Lateral kondil ile Bikondiler grubundaki hastaların yaşları arasında fark saptandı (p0.05). Sonuç: İzole lateral tibia plato kırığı ve bikondiler tibia plato kırığı olan hastaların tedavi sonrasındaki yürüme fonksiyonları, çalışmamızdaki verilerin analizine göre uygun şekilde konservatif veya cerrahi olarak tedavi edildiğinde yürüme parametreleri açısından fark göstermemiştir. Ayrıca, izole tibia lateral kondil kırık ve tibia bikondiler kırık tiplerinin tedavileri sonrası hastaların yürüme parametrelerinde fark yaratmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The treatment of tibial plateau fractures is considered among the most challenging fractures. The primary goal of treatment is to achieve a stable, well-aligned, pain-free knee joint with preserved joint congruity and full functionality in the long term. In this study, we aimed to compare the gait analysis parameters of patients treated for isolated lateral and bicondylar tibial plateau fractures in our clinic using a smartphone-based gait analysis program to evaluate the effects of these fracture types on gait parameters. Materials and Methods: Between 2017 and 2024, a retrospective review of our clinic's database identified 33 patients treated for tibial plateau fractures, including 17 with isolated lateral tibial condyle fractures and 16 with bicondylar tibial fractures. For postoperative gait analysis, spatio-temporal parameters such as walking speed, step time, step length, cadence, step time symmetry, step length symmetry, and vertical center of mass (vert-COM) were assessed and compared using the 'Gait Analyzer' program compatible with a Samsung Galaxy Note 10 Plus smartphone. Results: A significant difference was found in the ages of patients between the lateral condyle and bicondylar groups (p0.05). Conclusion: According to the analysis of the data in our study, the post-treatment walking functionss of patients with isolated lateral tibial plateau fractures and bicondylar tibial plateau fractures did not show any difference in terms of walking parameters when treated conservatively or surgically. Additionally, it was revealed that there was no difference in the gait parameters of the patients after the treatment of isolated tibia lateral condyle fracture and tibia bicondylar fracture types.