Prostat kanserinde eksozomal miRNA moleküllerinin araştırılması
Investigation of exosomal miRNA molecules in prostate cancer
- Tez No: 949296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF BUĞRA TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, eksozom, biyobelirteç, miRNA-1250, miRNA-1226-3p, miRNA-3662, miRNA-4436a, Prostate cancer, exosome, biomarker, miRNA-1250, miRNA-1226-3p, miRNA-3662, miRNA-4436a
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Genetiği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen ve ölüm riski yüksek olan ciddi bir hastalıktır. Standart tanı prosedürlerinin (PSA ölçümü, transrektal biyopsi vb.) invaziv doğası, yanlış pozitif/negatif sonuç riski ve düşük özgüllük gibi sınırlamaları nedeniyle, erken teşhis ve takip için yeni, hassas ve invaziv olmayan biyolojik belirteçlere ihtiyaç vardır. Eksozomlar, taşıdıkları çeşitli moleküller sayesinde hücreler arası iletişimi sağlayan küçük kesecikler olup, tanı ve tedavi süreçlerinde büyük bir potansiyel taşırlar. MikroRNA'lar ise gen ifadesini düzenleyerek kanser oluşumunda kilit rol oynayan moleküller olup, hastalığın teşhisi ve tedavisi için değerli bilgiler sunar. Bu nedenle, eksozomların içinde taşınan mikroRNA'lar, kanser tanı ve tedavisinde önemli biyobelirteçler olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda, prostat kanseri tanısı almış 30 hasta ile 20 sağlıklı bireyin idrar örneklerinden izole edilen eksozomlarında, miRNA-1250, miRNA-1226-3p, miRNA-3662 ve miRNA-4436a ekspresyon düzeyleri karşılaştırılmış, bu mikroRNA'ların hastalık tanısında potansiyel biyobelirteç olarak kullanılma olasılığını değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, miRNA-1250'nin ekspresyonunun tamamen baskılandığı, miRNA-1226-3p ve miRNA-4436a'nın ekspresyon düzeylerinin ise prostat kanseri grubunda, sağlıklı bireylere kıyasla anlamlı derecede tanısal güce sahip olduğu tespit edilmiştir. miRNA-3662'nin tanısal performansı da anlamlı bulunmuştur, ancak tanısal gücünün miRNA-1226-3p ve miRNA-4436a'ya göre daha düşük olduğu görülmüştür. Yapılan korelasyon analizleri, miRNA-1226-3p ile miRNA-4436a arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgu, söz konusu iki mikroRNA'nın birlikte kullanılabileceğini ve ortak bir tanı potansiyeli taşıdığını desteklemektedir. Elde edilen bulgular, eksozomal mikroRNA'ların prostat kanseri tanısında biyobelirteç olarak kullanılma potansiyelini ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermekle birlikte, bu sonuçların daha kapsamlı fonksiyonel çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is a serious disease with high prevalence and mortality in men. Due to the invasive nature, risk of false-positive/false-negative results, and low specificity of standard diagnostic procedures (such as PSA testing and transrectal biopsy), there is a pressing need for new, sensitive, and non-invasive biological markers for early diagnosis and monitoring. Exosomes are small vesicles that mediate intercellular communication by carrying various molecules, and they hold great potential in diagnostic and therapeutic processes. MicroRNAs, which regulate gene expression and play a key role in cancer development, offer valuable insights for the diagnosis and treatment of diseases. Therefore, microRNAs encapsulated in exosomes are considered important biomarkers in cancer diagnosis and therapy. In our study, the expression levels of miRNA-1250, miRNA-1226-3p, miRNA-3662, and miRNA-4436a were compared in urinary exosomes isolated from 30 prostate cancer patients and 20 healthy individuals. The aim was to evaluate the potential use of these microRNAs as diagnostic biomarkers for prostate cancer. According to the statistical analysis results, miRNA-1250 expression was found to be completely suppressed, while miRNA-1226-3p and miRNA-4436a showed significantly higher diagnostic power in the prostate cancer group compared to healthy controls. Although miRNA-3662 also demonstrated statistically significant diagnostic performance, its power was lower than that of miRNA-1226-3p and miRNA-4436a. Correlation analysis revealed a strong positive relationship between miRNA-1226-3p and miRNA-4436a. This finding supports the idea that these two microRNAs could be used in combination and may share a common diagnostic potential. Overall, the findings highlight the potential of exosomal microRNAs as biomarkers in the diagnosis of prostate cancer and their possible contribution to the development of personalized treatment strategies. However, these results need to be validated by more comprehensive functional studies.