Hypertext and the critical convergence
Hipermetin ve kritik yaklaşma
- Tez No: 94939
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEWİS KEİR JOHNSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hipermetin, Hipermedya, Teknoloji, Yapıbozum, Politika iv, Hypertext, Hypermedia, Technology, Deconstruction, Politics
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET HİPERMETİN VE KRİTİK YAKLAŞMA Berat Çokal Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Zafer Aracagök Haziran, 2000 Günümüzde, enformasyon ve telekomünikasyon teknolojileri arasında internet teknolojileri baskın bir rol taşımaktadır. Hipermetin de, metin, imaj, ses arasında kurduğu fiziksel bağlarla birden fazla medyayı bir arada sunabilmesi sayesinde, bir çok ana digital multimedya teknolojisinin altında yatan sistem haline gelmiştir. Bir takım kuramcı da hipermetinin bu kapasitesi sayesinde dijital demokrasiye doğru bir açılımı işaret ettiğini söylemektedirler. Bunu yaparken bir çok çağdaş eleştirel kuramcıların ve felsefecilerin fikirlerini gündeme getirirler. Bu tez hipermetin kuramcılarının iddalarının, çağdaş düşünürlerin fikirlerine ne ölçüde yaklaşabileceğini sorgular. Temelde vurgulanan nokta ise sözedilen bu yaklaşmanın aslında liberal demokrasi idealleri ve digital ortamın önerdiği demokrasi anlayışı arasında olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYPERTEXT AND THE CRITICAL CONVERGENCE Berat Çokal M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Instr. Zafer Aracagök June, 2000 Today, within the information and telecommunication technologies, internet technologies occupies the dominant role. Hypertext is the system that underlies many of the main digital multimedia with its capacity to hold different media like text, image and sound together by linkage. Upon this linkage capability of hypertext, some theorists call for the turning of an age towards a new digital democracy, by employing ideas of contemporary critical theorists and philosophers. This thesis examines the points of convergence in their claims, criticizes the way that they employ philosophy. Consequently it is shown that how these claims of convergence between critical theory and hypertext, turn out to be the convergence between liberal democratic ideals and digital democracy.