Two essays in social choice theory
Sosyal seçim teorisi hakkında iki makale
  1. Tez No: 94942
  2. Yazar: AYÇA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KORAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Seçim, Uygulama, Monotonluk, Diktatörlük, Oligarşi. iv, Social Choice, Implementation, Monotonicity, Dictatoriality, Oligarchy. in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET SOSYAL SEÇİM TEORİSİ HAKKINDA İKİ MAKALE Kaya, Ayça Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Koray Temmuz 2000 Yalnızca monoton sosyal seçim kurallarını uygulayabilen çözüm kavramları, yeni bir monotonluk kavramıyla karakterize edilmiştir. Herhangi bir mekanizmalar sınıfı, G, verildiğinde, bir çözüm kavramı a, G içindeki mekanizmalar arcılığıyla yalnızca monoton sosyal seçim kurallarını uygulayabilir ancak ve ancak a G- monoton ise. Ayrıca, her çözüm kavramı o için öyle bir mekanizmalar sınıfı Gc belirlenebilir ki bu sınıf içindeki mekanizmalarla uygulanabilen ve en az üç elemanlı bir değer bölgesi olan tüm örten sosyal seçim fonksiyonları diktatörlüktür ancak ve ancak a Gc-monoton ise. Oligarşik sosyal seçim kurallarıö oybirliklilik ile yeni bir monotonluk kavramı, oligarşi monotonluğunun kesişimi olarak karakterize edilmiştir. Oligarşik bir sosyal seçim kuralı verildiğinde, oligarşi pozisyonunda bulunan koalisyonun, her tercih profilinin bu koalisyona kısıtlamasına bakıldığında, söz konusu sosyal seçim kuralım Maskin cinsinden monoton yapan minimal koalisyon olduğu anlaşılmıştır. Son olarak, yalnızca oligarşik sosyal seçim kurallarım uygulayabilen çözüm kavramları, oligarşi monotonluğunun çözüm kavramlarına uyarlanmış hali aracılığıyla karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO ESSAYS IN SOCIAL CHOICE THEORY Kaya, Ayça M. A., Department of Economics Supervisor: Professor Semih Koray July 2000 Solution concepts which implement only monotonic social choice rules are characterized in terms of a new notion of monotonicity pertaining to solution concepts. For any given class G of mechanisms, it turns out that a solution concept a implements only monotonic social choice rules via mechanisms in G if and only if c is G-monotonic. Moreover, with each solution concept a, we associate a class Ga of mechanisms such that each a-implementable onto social choice function which takes on at least three different values is dictatorial if and only if a is Ga-monotonic. Oligarchic social choice rules are characterized by the conjunction of unanimity and a monotonicity condition, oligarchic monotonicity, which is stronger than Maskin monotonicity. Given an oligarchic social choice rule, the coalition acting as the oligarchy turns out to be the minimal set T of agents such that the social choice rule is Maskin monotonic when the restriction of each profile to T is considered. Finally, the solution concepts which implement only oligarchic social choice rules are characterized in terms of oligarchic monotonicity modified for solution concepts.