Six essays in economic design
İktisadi tasarım üzerine altı deneme
  1. Tez No: 71517
  2. Yazar: MEHMET REMZİ SANVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT RAUF SERTEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadî Tasarım, Kamu Mallan, Oylama Kaideleri, Tatbikat Kuramı, Noksan Malumat IX, Economic Design, Public Goods, Voting Rules, Implementation Theory, Imperfect Information VIII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETÇE İktisadî Tasarım Üzerine Altı Deneme M. Remzi Sanver Bu tez, İktisadî Tasarım konusuna dair iki cins soruyla uğraşan altı makale ihtiva etmektedir. Bu soru cinslerinden ilki, belirli bir toplumsal hedefin malumat eksikliği altında, toplumun fertlerine bu sosyal hedefi tayin eden hususiyetleri sorularak tatbik edilmeye kalkışılması durumunda ne olacağını incelemektedir. Doğrudan tatbikat diye adlandırılan bu usulün kamu malı ekonomileri ve oylama kaideleri için ne gibi neticeler vereceği ilk dört makale tarafından, çeşitli oyun kuramsal çözüm kavranılan altında incelenmektedir. İkinci cins soru, toplumsal hedeflerin ulaşılabilirliğinin kolaylaştırılmasına dairdir. Tezin son iki makalesi tatbikat teorisine yeni bakış getirmekte ve klasik mekanizmalarla tatbik edilemeyen bazı seçme kuralarını tatbik edebilen ve böylece toplumsal hedeflerin ulaşılabilirliğini arttıran iki yeni mekanizma tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Six Essays in Economic Design by M. Remzi Sanver This thesis contains six papers in Economic Design, dealing with two types of question. The first type of question asks what happens if social planners try to implement their plans by directly asking people their characteristics which indeed determine the social outcome. This is called direct implementation and the first four papers characterize for various game-theoretic solution concepts the outcomes of direct implementation in voting and public good environments. The second type of question asks if we can facilitate the achievability of social goals. The last two chapters revisit implementation theory and ask if one can design some new kind of mechanisms which can implement social choice correspondences which could not be implemented otherwise. Fortunately the answer turns out to be affirmative and two new mechanisms facilitating the achievability of social goals are introduced.