Avrupa yeni nesil Türk toplumunun sosyo kültürel yapısının oluşumunda dinin etkisi ve değişim
The role of religion in shaping the socio-cultural structure of the new generation Turkish community in Europe and its transformation
- Tez No: 949429
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Misafir işçi, Kimlik, Aile, Kadın, Din, Değişim, Diaspora, Kültür, Germany, Guestworker, Identity, Family, Woman, Religion, Change, Diaspora, Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
1960'lı yılların başında işçi olarak geçici süre ile Almanya'ya göç eden Türkler, bugün Almanya'nın en kalabalık yabancı nüfusunu oluşturmaktadır. Türk toplumu Müslüman kimliği ve milli kültürü ile Alman toplumundan farklı yapısıyla mevcudiyetini sürdürmüştür. Misafir işçilikten vatandaşlığa doğru değişen göç süreçleri, göçün niteliğini değiştirdiği gibi Almanya'daki Türk toplumunun yapısında ve nesiller arasında değişimlere sebep olmuştur. Aile bileşimi ile geleneksel aile yapısını Almanya'ya taşıyan Türklerin modern toplum içinde birbirleri ve Alman toplumu ile geliştirdiği ilişki süreçlerinde din önemli bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, göçün başlangıcından günümüze Türk toplumunun anlatıları üzerinden din değişkeni bağlamında kimlik, aile, din ve dindarlık biçimleri, entegrasyon ve kadın algısındaki kültürel değişimlerin, kuşaklar arası farklılaşmaların irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migrating in the early 1960s as temporary guest workers, Turks form the largest foreign population in Germany today. Their Muslim identity and national culture were and still is distinct from the German society. Over time the nature of the migration changed with every new generation. While the first-generation migrants planned to return to their native country, the next generations started to plan their life in Germany. Today many Turks are naturalized Germans. It turns out that religion is one major factor in the development of relationships between the Turkish society with their traditional family structure and the German society. This study aims to evaluate the cultural changings in the identity, family, religion, integration and women among the Turkish community in Germany through the data obtained from interviews and observation. Besides it is adressed to understand the differentiation between the generations among Turks in the country.