Georges Bataille's notion of transgression: The question of a possible experience concerning art and philosophy
George Bataille'in ihlal kavramı: Sanat ve felsefe açısından olanaklı bir deney (im) sorusu
  1. Tez No: 94945
  2. Yazar: MEHMET ŞİRAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEWİS KEİR JOHNSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Philosophy, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İhlal, genel ekonomi, olanaksız, iç deney(im), kutsal, mit' in yokluğu, egemen operasyonu, temsil, gerçeküstücülük, yapısalcılık sonrası. TY, Transgression, general economy, impossible, inner experience, sacred, absence of myth, sovereign operation, representation, surrealism, post-structralism. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET GEORGE BATAILLE'IN İHLAL KAVRAMI: SANAT VE FELSEFE AÇISINDAN OLANAKLI BİR DENEY (İM) SORUSU Mehmet Şiray Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Lewis Keir Johnson May, 2000 Bu çalışmada George Bataille'ın ihlal kavramının çözümlenmesi amaçlanıyor. Bu açıdan bakıldığında; genel ekonomi, egemen operasyonu, iç deney(im), olanaksız, mit' in yokluğu, kutsal gibi Bataille söyleminin kavramları yapısalcılık sonrası bazı metinler ışığında inceleme altına alınır. Ek olarak bu çalışma ihlal kavramını içeriden dışarıya doğru bir pasaj olarak okuma eğilimindedir. Bu amaçla Bataille'ın ihlal kavramının kendisini ihlal ettiği gösterilmeye çalışılır. George Bataille'ın ve Andre Breton'un tartışmaları üzerinden gerçeküstücülüğün, yapısalcılık sonrası metinler dolayımıyla da ihlal kavramının kendisinin bu tezde biraraya getirilmesi amaçlanmaktadır. Son tahlilde bu tez çalışması temsil sorununu gözönünde bulundurarak, felsefe ve sanat açısından ihlal söylemini irdeler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEORGES BATAILLE'S NOTION OF TRANSGRESSION: THE QUESTION OF A POSSIBLE EXPERIENCE CONCERNING ART AND PHILOSOPHY. Mehmet Şiray M. F. A in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof. Dr. Lewis Keir Johnson May, 2000 This study aims at analysing George Bataille's notion of transgression. In this respect, the concepts of Bataille's discourse such as 'general economy', 'sovereign operation', 'inner experience', 'impossible', 'absence of myth' and 'sacred', are taken into consideration within the context of some recent post-structuralist texts. In addition, this study focuses on transgression in Bataille's discourse reading it as a passage from interior to exterior. For this purpose, this study aims at showing that the transgression implied in Bataille's discourse transgresses itself. In that manner, this thesis brings two readings of Bataille's notion of transgression together: one is the reading of surrealism through George Bataille's and Andre Breton's approaches, and the other is the reading of the notion of transgression through some recent post- structuralist texts. In the final analysis, this study discusses the discourse of transgression in Bataille with respect to both philosophy and art considering the problem of representation.