Georges Bataille'ın temel materyalizm düşüncesi bağlamında ulus devlet ve göç arasındaki gerilim
The tension between the nation state and the migration in the context of Georges Bataille's notion of base materialism
  1. Tez No: 815763
  2. Yazar: AHMET ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Göç, Ulus Devlet, Homojen, Heterojen, Diyalektik, Milliyetçilik, Sınır, Bayağı, Temel Materyalizm, Refugee, Migration, Nation State, Homogenous, Heterogenous, Dialectics, Nationalism, Border, Base Materialism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada göçe tabi olan mülteciler, ulus devlet ve toplumun homojenliğinde yer alan heterojen unsurların etkisini sorgulamak için bir örnek olarak yer almaktadır. Mülteci kavramı, Agamben'in tavsiyesi üzerine sınır kavram olarak düşünüldüğünde, kavramdaki sınır niteliğinin yerleşik toplumda kabul gören insan, işçi, egemenlik gibi kavramlarda anlam kaymalarına neden olduğu görülür. Sınır kavram olarak mültecilerin incelenmesi, Bataille'ın ihlal kavramındaki dualizmin anlaşılmasına katkıda bulunur. Böylelikle Hegel'in özdeşliği amaçlayan diyalektiği, temeli hem yıkan hem de oluşturan ihlal kavramının dualist yönü ele alınarak sorgulanabilmektedir. Bataille'ın temel materyalizm düşüncesinin politik açıdan değerlendirilmesi de böylece özdeş ve homojen bir sistem içindeki ötekileştirilmiş unsurların dualist nitelikleri ön plana çıkarılarak mümkün olmaktadır. Bunun için Arendt'in mülteciler hakkındaki incelemelerinde Hegel'in tanınma diyalektiği ile benzerliği ve Agamben'in bu husustaki eleştirileri karşılaştırılmıştır. Bu mukayesede oluşan paradokslar Ranciere'in dissensus kavramı merkezinde açıklanarak Bataille'ın homojen ve heterojen kavramlarının politik felsefi yönden nasıl katkıda bulunabileceği ele alınmıştır. Böylece, göç hususundaki diyalektik tutumun farklı olan ile ilişkisi, Bataille'ın materyalizm görüşünde yeniden değerlendirilmiştir. Bunun amacı ise temel materyalizmin öteki olarak görünen unsurların bayağı olarak algılanmasındaki nedenlere dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, refugees who are subject to migration are used as an example to question the impact of heterogeneous elements within the homogeneity of the nation-state and society. When the refugee concept is thought as a border concept upon Agamben's suggestion, it is observed that the border causes semantic shifts in relation to the concepts accepted in established society such as human, worker, sovereignty, etc. Examining refugees as a border concept contributes to the understanding of the dualism in Bataille's concept of transgression. Thus, Hegel's dialectic aimed at identity can be questioned by considering the dualist aspect of the concept of transgression, which both breaks and creates the base. Evaluating Bataille's base materialism thought politically also becomes possible by highlighting the dualist treats of the othered elements within the homogeneous and heterogeneous system. For this purpose, similarities between Hegel's recognition dialectic in Arendt's studies on refugees and Agamben's criticisms on this issue are compared. The paradoxes that arise in this comparison are explained through Ranciere's concept of dissensus, and Bataille's homogeneous and heterogeneous concepts are discussed in terms of their potential contributions to political philosophy. Thus, the relationship between the dialectical attitude towards migration and the different is re-evaluated in Bataille's perspective of materialism. The aim is to draw attention to the reasons why elements that appear as other in base materialism are perceived as vulgar.