Akut miyeloid lösemide eksozom kökenli mikroRNA'ların araştırılması
Investigating the exosome-derived micrornaRNAs in acute myeloid leukemia
- Tez No: 949481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR BATAR, PROF. DR. SEMA SIRMA EKMEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Genetics, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: AML, eksozom, miRNA, AML, exosome, miRNA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Akut miyeloid lösemi (AML), miyeloid hematopoietik hücrelerin heterojen ve agresif bir malignitesidir. AML için mevcut tedavi protokollerine ek olarak yeni biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Ekzosomlar, hücreler arası sinyalizasyonda görevlidir, taşıdıkları mikroRNA'lar (miRNA) AML gelişimini ve ilerlemesini sağlayabilirler. Bu çalışmada, AML'de miRNA-21, miRNA-124, miRNA-126, miRNA-335 ve miRNA-370'in eksozomal ifadelerinin hasta klinik seyri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Biyobelirteç olabilme potansiyeli incelendi. Öncelikle hastalar, sağlıklı kontroller ve hücre soylarından izole edilen eksozomlar transmisyon elektron mikroskobu, western blot ve eksozom kantitasyonu yöntemiyle karakterize edildi. Hasta ve sağlıklı kontrollerden izole edilen eksozomlardaki miRNA ifadeleri RT-qPCR yöntemi ile analiz edildi. Mann Whitney U Testi ile eksozomal miRNA-124, miRNA-126 ve miRNA-370 ifadesinin hasta ve sağlıklı kontrollerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu gösterildi (sırasıyla, p=0,042, p=0,029 ve p=0,037). miRNA-124 ve miRNA-370 ifadesinin sağlıklarda, miRNA-126 ifadesinin ise hastalarda daha yüksek seviyelerde olduğu tespit edildi. Eksozomal miRNA'lar ile sağkalım arasındaki ilişki Kaplan Meier yöntemi ile analiz edildi. miRNA-126 artmış ifadesinin ve miRNA-335'in azalmış ifadesinin daha kötü sağkalımla ilişkili olduğu gösterildi. NB4 ve HL60 AML hücreleri ve HEK 293T kontrol hücreleri miRNA-124 mimik ve miRNA-126 inhibitör uygulaması ile modüle edildi ve CCK8 yöntemi ile canlılık analizi yapıldı. Bir tümör baskılayıcı olan miRNA-124 mimik transfeksiyonu sonucunda NB4 ve HL60 hücrelerinde canlılığın azaldığı gösterildi (sırasıyla, %42 ve %41). HEK 293T hücrelerinde ise canlılığın %300 arttığı tespit edildi. Onkogenik bir miRNA olan miRNA-126, inhibitörü ile susturulduğunda da NB4 ve HL60 hücrelerinde canlılığın azaldığı (sırasıyla, %54 ve %44), HEK 293T hücrelerinde ise canlılığın %175 arttığı belirlendi. Sonuçlarımız miRNA'larının etkilerinin hücre tipine göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu miRNA'ların AML'de yeni tedavi yaklaşımları geliştirilmesinde kullanımı değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Acute myeloid leukemia (AML) is a heterogeneous and aggressive malignancy of myeloid hematopoietic cells. In addition to current treatment protocols for AML, new biomarkers are needed. Exosomes are involved in intercellular signaling, and the microRNAs (miRNAs) they carry may drive the development and progression of AML. In this study, the relationship between exosomal expressions of miRNA-21, miRNA-124, miRNA-126, miRNA-335 and miRNA-370 in AML and the clinical course of patients was investigated. First, exosomes isolated from patients, healthy controls and cell lines were characterized by transmission electron microscopy, western blot and exosome quantification methods. miRNA expressions in exosomes isolated from patients and healthy controls were analysed by RT-qPCR. Mann Whitney U Test showed that there were statistically significant differences in exosomal miRNA-124, miRNA-126 and miRNA-370 expressions between patients and healthy controls (p=0.042, p=0.029 and p=0.037, respectively). It was found that miRNA-124 and miRNA-370 expressions were higher in healthy individuals, while miRNA-126 expression was higher in patients. The relationship between exosomal miRNAs and survival was analysed by Kaplan Meier method. It was shown that increased expression of miRNA-126 and decreased expression of miRNA-335 were associated with worse survival. NB4 and HL60 AML cells and HEK 293T control cells were modulated with miRNA-124 mimic and miRNA-126 inhibitor application, and viability analysis was performed by CCK8 method. As a result of miRNA-124 mimic transfection, which is a tumor suppressor, it was determined that viability decreased in NB4 and HL60 cells (42% and 41%, respectively), while viability increased by 300% in HEK 293T cells. When miRNA-126, an oncogenic miRNA, was silenced with its inhibitor, it was determined that viability decreased in NB4 and HL60 cells (54% and 44%, respectively), while viability increased by 175% in HEK 293T cells. Our results revealed that the effects of miRNAs differ according to cell type. The use of these miRNAs in the development of new treatment approaches in AML can be evaluated.