Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda bulunan müzehhep levhaların tezhip açısından incelenmesi
An analysi̇s of the illuminated calligraphi̇c panels in terms of illumination art in the collection of the Istanbul Museum of Painting and Sculpture of Mimar Sinan Fine Arts University
  1. Tez No: 949514
  2. Yazar: ALIREZA ABASALT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TAŞKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Resim ve Heykel Müzes, hat levhalari, tezhip, Istanbul Museum of Painting and Sculpture, calligraphic panels, illumination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Güzel Sanatlar Akademisi Türk Tezyinî Sanatlar Şubesi'nde görevli hattatların yazmış olduğu levhalardan meydana gelen zengin hat koleksiyonu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunmaktadır. Levhaların bir bölümü yazıldıkları dönemin tezhip hocaları İsmail Hakkı Altunbezer, Fatma Rikkat Kunt ve Muhsin Demironat tarafından, bir kısmı da sonraki yıllarda Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından diploma projesi olarak bezenmiştir. Yazıların büyük bir kısmı ise yazıldıkları şekilde, kâğıt hâlinde saklanmaktadır. Sami Efendi, Kâmil Akdik, İsmail Hakkı Altunbezer, Necmeddin Okyay, Macid Ayral ve Nuri Korman tarafından yazıldıkları yıllarda tezhiplenmiş eserler, koleksiyonun en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi envanterine kayıtlı toplam 181 hat levhası bulunmaktadır. Müze koleksiyonunda bulunan kıymetli hatları değerlendirme ve belgeleme çalışmaları titiz ve planlı bir çalışma sonucunda gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rich calligraphy collection scribed by calligraphers affiliated with the Department of Turkish Decorative Arts at the Academy of Fine Arts is housed in the Istanbul Museum of Painting and Sculpture of Mimar Sinan Fine Arts University. Some of these panels were illuminated at the time they were written by prominent illumination instructors such illuminated as İsmail Hakkı Altunbezer, Fatma Rikkat Kunt, and Muhsin Demironat. Others were later as graduation projects by students of the Department of Traditional Turkish Arts. A significant portion of the calligraphic panels has been preserved in their original form on paper without illumination. The most important part of the collection consists of works scribed and illuminated during their time by master calligraphers such as Sami Efendi, Kamil Akdik, Ismail Hakkı Altunbezer, Necmeddin Okyay, Macid Ayral, Nuri Korman and Emin Barin. A total of 181 calligraphic panels are registered in the inventory of the Istanbul Museum of Painting and Sculpture at Mimar Sinan Fine Arts University. The evaluation and documentation of these valuable works in the museum collection have been carried out through meticulous and well-planned efforts.