Yapay zeka destekli ergoterapi programının gelişimsel koordinasyon bozukluğu olan çocukların el yazısı becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of artificial intelligence-assisted occupational therapy program on handwriting skills of children with developmental coordination disorder
  1. Tez No: 949649
  2. Yazar: OZAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARKIN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, El Yazısı Becerileri, Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu, Yapay Zeka, Occupational Therapy, Handwriting Skills, Developmental Coordination Disorder, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışma, yapay zeka destekli ergoterapi programının Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olan çocukların el yazısı becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Anketi'ne (DCDQ) göre GKB riski bulunan, dahil etme ölçütlerini karşılayan ve katılmayı kabul eden 42 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol gruplarının benzer motor beceri ve görsel algı düzeyine sahip olan çocuklardan oluşmasını sağlamak amacıyla Bruninks-Oserestky Motor Yeterlilik Testi 2 Kısa Formu (BOT2-BF) ve Motor Beceriden Bağımsız Görsel Algı Testi 3 (MVPT-3) uygulanmıştır. Ardından bireyler rastgele bir şekilde çalışma ve kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Anketi'ne (DCDQ) göre çalışmaya katılması uygun bulunan tüm bireylere, Minnesota Yazı Yazma Testi (MYYT) uygulanmıştır. Çalışma planı gereği çalışma grubuna 8 hafta boyunca haftada 2 seans her seans 45 dakika olarak Yapay Zeka Destekli Ergoterapi Programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahale gerçekleştirilmemiştir. 8 haftalık sürecin sonunda Minnesota Yazı Yazma Testi (MYYT) yeniden uygulanmıştır. Bulgular: Yapay zeka destekli ergoterapi programına dahil edilen çocukların müdahale öncesi ve sonrası MYYT sonuçları incelendiğinde; MYYT'nin tüm alt testlerinde (yazma hızı, okunaklılık, şekil, hizalama, ölçü ve aralık) ve MYYT toplam puanında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Yapay zeka destekli ergoterapi programının GKB olan çocukların el yazısı becerilerini geliştirmekte etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was designed to investigate the effect of an artificial intelligence-supported occupational therapy program on the handwriting skills of children with Developmental Coordination Disorder (DCD). Materials and Method: The study included 42 individuals at risk for DD according to the Developmental Coordination Disorder Questionnaire (DCDQ), who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. To ensure that the study and control groups consisted of children with similar motor skills and visual perception levels, the Bruninks-Oserestky Motor Proficiency Test 2 Short Form (BOT2-BF) and the Motor Skill-Independent Visual Perception Test 3 (MVPT-3) were administered. Then, individuals were randomly divided into study and control groups. All individuals who were eligible to participate in the study according to the Developmental Coordination Disorder Questionnaire (DCDQ) were administered the Minnesota Handwriting Assessment (MHA). According to the study plan, the Artificial Intelligence Assisted Occupational Therapy Programme was applied to the study group for weekly sessions for 45 minutes each for 8 weeks. No intervention was applied to the control group. At the end of the 8 weeks, the Minnesota Handwriting Assessment (MHA) was administered again. Results: When the MHA results of the children included in the occupational therapy program supported by artificial intelligence before and after the intervention were examined, it was found that there was a statistically significant difference in all subtests of MHA (writing speed, legibility, shape, alignment, measurement, spacing) and the total score of MHA (p0.05). Conclusion: The Artificial intelligence-supported occupational therapy programme was found to be an effective method to improve handwriting skills of children with DCD.