Okul öncesi dönemde geleneksel bahçe oyunlarının değerler eğitimi üzerinde etkisi: Çocuklar ve veli üzerinden incelenmesi
The effect of traditional playground games on value education in preschool education: An examination in terms of children and parents
  1. Tez No: 949669
  2. Yazar: MÜFİDE NUR BARDAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Yüz Yüze Yüz Çocuk Oyunu, Kurallara uyma, Okul öncesi, Geleneksel oyun
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Geleneksel oyunlar, çocuklar aracılığıyla geçmişten günümüze okul öncesi dönemden itibaren tercih edilerek oynanan oyunlardır. İnsanın var olduğundan beri oyunun olduğu düşünülürse, bu da oyunun araştırmalara konu olduğunu ve insan yaşamı sürdüğü sürece vazgeçilmez bir süreç olduğunu göstermektedir. Oyun ve değerlerle ilgili on sekizinci yüzyıldan itibaren pek çok araştırma mevcuttur. Geleneksel oyunlarla ilgili çalışmalar sıklıkla son beş yılda karşımıza çıkarken, değerler ve geleneksel oyunu aynı anda ele alan çalışmaların çok daha az yapıldığı görülmüştür. Yapılan araştırmalarda oyun, kültür, çevre ve çocukların sosyal açıdan çevreyle olan ilişkisi günümüzde hızla değişmektedir. Ancak teknolojik gelişmeler, savaşlar ve göçler gibi etmenlere rağmen, çocuk oyunlarında geleneksel oyunlar her kültürde mevcut ve ulaşılabilir bir yapıya sahiptir. Bu sebeple, okul öncesi dönemde olan çocuklar tarafından oynanan geleneksel oyunların değer gelişimine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, araştırmacı tarafından okul öncesi kurumunda devam eden sekiz çocukla, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Yüz Yüze Yüz Çocuk Oyunu isimli kitapçıkta bulunan dokuz oyun, dört hafta süreyle çocuklara uygulanmıştır. Çocuklarla oyunlara başlamadan önce odak grup görüşmesi yapılmış ve ebeveynlerine oyunlar sonrası yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır. Karma yöntem kullanılan bu araştırmada, Aksaray'da bulunan öğretmenler tarafından Çocuklar için Davranışta Değerler Ölçeği ve Okul Öncesi Değerler Ölçeği ebeveyn formu kullanılmıştır. 241 öğretmen çocukları için form doldururken, 191 ebeveyn de çocukları için okul öncesi değerler ölçeğini uygulamıştır. Nitel verilerin analizinde tematik yöntem kullanılmıştır. Odak grup görüşmesinde çocukların verdiği cevaplar MAXQDA 2024 programı ile görselleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde ise SPSS programı kullanılmış, ANOVA, t-testi ve ki-kare testleri uygulanmıştır. Geleneksel oyun kuramları açısından incelendiğinde, geleneksel oyunların çocuklarda fiziksel olarak aktif hale gelmeyi sağladığı ve oyun içerisinde belli gerilimleri taşıdığından çocuklar tarafından sevildiği ve oynanmasının tercih edildiği belirlenmiştir. Uygulanan ölçeklerde, çocukların dışarıda vakit geçirmesi ve geleneksel oyun oynaması ile değer kazanması arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak Yüz Yüze Yüz Çocuk Oyunu kapsamında uygulanan oyunlar esnasında, kontrol listesinde bulunan değerlerle ilgili davranışlar sergilenmiştir. Çocuklar, sıklıkla geleneksel oyun olması sebebiyle kurallara uyma, yönergeleri takip etme, arkadaşı ile iş birliği yapma, sayışma yoluyla ebe seçme gibi davranışlar sergilemişlerdir. Fakat bu oyunlar sırasında, olumsuz durumlarda çocukların olumsuz tepkilerini olumluya aktarma yönünde eksiklikler görülmüştür. Okul öncesi dönem çocuğu, kazanma ve kaybetme gibi duyguları anlamak için işlem öncesi dönemde bulunduğundan zorlanmaktadır. Ebeveynler, çocukların oyunda istenmeyen bir durumla karşılaştığında küsme, bağırma, oyundan ayrılma gibi tepkiler vereceğini belirtmişlerdir. Bu da geleneksel oyunların rekabet içeren yapısı ve çocukların yaş grubunun küçük olmasıyla ilişkilidir. Öğretmenlerden toplanan verilere göre, çocuklara her gün bahçede geleneksel oyun oynatmak yerine, bunun haftada birkaç kez uygulanmasının daha uygun olacağı görüşü ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional games have been played by children from early childhood to the present day, beginning as early as the preschool period. Considering that play has existed since the dawn of human life, it becomes evident that games have long been a subject of research and an essential part of human development. Since the eighteenth century, numerous studies have explored both games and values. However, although research on traditional games has increased significantly in the past five years, studies that address both values and traditional games together remain relatively limited. Current research shows that games, culture, the environment, and children's social relationships are rapidly evolving. Despite the effects of technological advances, wars, and migrations, traditional games continue to exist and remain accessible across all cultures. This resilience highlights their ongoing relevance in children's lives. Based on this understanding, the present study aimed to examine the effects of traditional games on the development of values in preschool children. To achieve this goal, the researcher implemented nine traditional games from the Face to Face Face Children's Games booklet, prepared by the Ministry of National Education. These games were played over a period of four weeks with eight children enrolled in a preschool institution. A focus group interview was conducted with the children before the games began, and semi-structured interviews were conducted with their parents afterward. This study employed a mixed-method design, using the Children's Behavioral Values Scale and the Preschool Values Scale (Parent Form), both administered by preschool teachers in Aksaray. A total of 241 teachers completed the scale for their students, while 191 parents completed the parent form. Qualitative data were analyzed using a thematic approach. Children's responses in the focus group interview were visualized with the MAXQDA 2024 software. Quantitative data were analyzed using the SPSS program, and statistical tests such as ANOVA, t-tests, and chi-square were applied. In light of traditional game theories, it was found that traditional games promote physical activity in children and are favored because of the constructive tension they contain. Although no statistically significant relationship was found between outdoor play, participation in traditional games, and value acquisition based on the scale results, observations during the implementation of the Face to Face Face Children's Games revealed value-based behaviors. Children frequently demonstrated behaviors such as obeying rules, following instructions, cooperating with peers, and using traditional methods like counting to choose roles such as the“midwife.”However, challenges were observed in how children responded to negative situations. Due to their developmental stage (pre-operational period), preschool children often have difficulty understanding and managing emotions related to winning and losing. Parents reported that when faced with disappointment during games, children often reacted by getting angry, shouting, or leaving the game. These reactions were attributed both to the competitive structure of traditional games and the young age of the participants. Feedback from teachers suggested that rather than playing traditional games every day, it might be more effective to implement these games several times per week. This approach could better support children's emotional development and maintain their interest over time.