Otolog kök hücre nakli olan hastalar için geliştirilen santral venöz kateter bakım protokolünün etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the central venous catheter care protocol developed for patients undergoing autologous stem cell transplantation
  1. Tez No: 949675
  2. Yazar: CANAN PÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLKNUR ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, hemşirelik bakımı, klinik protokoller, santral venöz kateterler, Infection, nursing care, clinical protocols, central venous catheters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Protokoller, hemşirelik uygulamalarında hasta bakımının kalitesini ve güvenliğini artıran standartlaştırılmış yaklaşımlardır. Bu araştırma, otolog kök hücre nakli olan hastalar için geliştirilen santral venöz kateter (SVK) bakım protokolünün etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç Yöntem: Bu deneysel çalışma, 30 Kasım 2021- 30 Ekim 2023 tarihleri arasında Türkiye'deki bir Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Kemik İliği Transplantasyon (KİT) Merkezi'nde yatan, SVK bulunan 60 hasta (30 müdahale, 30 kontrol) ile gerçekleştirildi. Araştırma birinci aşamada; uygulanacak kanıta dayalı SVK bakım protokolünün geliştirilmesi, ikinci aşamada ise geliştirilen kanıta dayalı SVK bakım protokolünün klinikte uygulanması olmak üzere toplam iki aşamada yürütüldü. Protokolün uygulanması aşamasında kontrol grubundaki hastalara yatışlarının ilk gününden taburcu olana kadar KİT hemşireleri tarafından mevcut klinik prosedür doğrultusunda SVK bakımı uygulandı ve herhangibir müdahalede bulunulmadı. Müdahale grubu hastalarına yatışlarının ilk gününden taburcu olana kadar geliştirilen SVK bakım protokolü doğrultusunda bakım verildi. Protokolün kliniğe aktarılması ve uygulanması aşamalarında 'Yakın İşbirliğine Dayalı İleri Araştırma ve Klinik Uygulama Modeli' kullanıldı. Araştırmanın sonunda KİT hemşirelerinin protokol kullanımı ile ilgili düşünclerini belirlemek amacıyla nitel görüşmeler yapıldı. Araştırmanın verileri 'Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Günlük Hasta Değerlendirme Çizelgesi', 'Geliştirilen Protokole Uyum Kontrol Listesi', 'SVK Yerleştirme Alanında Aseptik Tekniklere Uyum Kontrol Listesi', 'Kanıta Dayalı Protokol Kullanımına İlişkin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu' kullanılarak elde edildi (Clinical Trials.gov. ID: NCT05705895). Bulgular: Müdahale ve kontrol gruplarındaki hastaların yaş ortancası sırasıyla 27,50 (25,0-34,5) yıl, 32,50 (29,0-48,0) yıl ve ortanca hastalık süresi 39,58 (26,14-53,73) ay, 39,0 (32,42-48,75) aydı. Kateterli takip edilen gün ortancası 18,0 (16,0-20,0) gün, 19,0 (17,0-22,25) gündü. SVK giriş yerinde komplikasyon varlığına göre müdahale grubunda kızarıklık (p=0,018), eksuda (p=0,038), akıntı (p=0,002) ve ateş varlığı (p=0,010) parametrelerinde ve 8-14. gün ölçümlerinde nötrofil sayısında (p=0,026) anlamlı oranda azalma saptandı. Müdahale grubunda SVKİ-KDE hızı 0/1000 kateter günü, kontrol grubunda SVKİ-KDE hızı 1.70/1000 kateter günü olarak belirlendi. Hastaların kan dolaşımı enfeksiyonu, kateter ucu enfeksiyonu ve SVKİ-KDE hızlarında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Kanıta dayalı protokol ile SVK bakımı veren hemşireler, protokolün iş yükünün azalttığını, bakım kolaylığı ve standart bir bakım yaklaşımı sağlandığını bildirdi. Sonuç: Bu çalışmada SVK bakım protokolünün, lokal inflamasyonu önlemede önemli ölçüde etkili olduğu bulundu. Protokolün hem hasta hem de hemşireler açısından faydalı olduğu, bakım kalitesini ve hasta konforunu artırdığı ifade edildi. Bu sonuç, protokolün uygulanabilirliği ve bakım süreçlerindeki olumlu etkisini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Protocols are standardized approaches that enhance the quality and safety of patient care in nursing practices. This study was conducted to evaluate the effectiveness of the central venous catheter (CVC) care protocol developed for patients undergoing autologous stem cell transplantation. Materials and Methods: This experimental study was conducted between November 30, 2021, and October 30, 2023, with 60 patients (30 intervention, 30 control) who had CVCs and were hospitalized at the Bone Marrow Transplantation (BMT) Center of a Training and Research Hospital in Turkey. The research was carried out in two stages: the first stage involved developing the evidence-based CVC care protocol, and the second stage involved applying the developed protocol in the clinic. During the protocol implementation phase, the control group received CVC care based on the existing clinical procedures by BMT nurses from the first day of hospitalization until discharge, with no intervention. The intervention group received care based on the developed CVC care protocol from the first day of hospitalization until discharge. The 'Close Cooperation-Based Advanced Research and Clinical Practice Model' was used during the protocol's transfer and application stages. At the end of the study, qualitative interviews were conducted with BMT nurses to determine their thoughts on the protocol's usage. Data were collected using the 'Patient Demographic Information Form,' 'Daily Patient Assessment Chart,' 'Protocol Adherence Checklist,' 'Aseptic Technique Adherence Checklist for CVC Insertion Site,' and the 'Semi-Structured Interview Form Regarding the Use of Evidence-Based Protocols' (Clinical Trials.gov. ID: NCT05705895). Results: The median age of patients in the intervention and control groups was 27.50 (25.0-34.5) years and 32.50 (29.0-48.0) years, respectively, and the median disease duration was 39.58 (26.14-53.73) months and 39.0 (32.42-48.75) months. The median number of days of CVC follow-up was 18.0 (16.0-20.0) days in the intervention group and 19.0 (17.0-22.25) days in the control group. Significant reductions were observed in redness (p=0.018), exudate (p=0.038), discharge (p=0.002), and fever (p=0.010) at the CVC insertion site in the intervention group. Also, neutrophil count decreased significantly in the 8-14 day measurements (p=0.026). The rate of CVC-related infections (CVC-RI) was 0/1000 catheter days in the intervention group and 1.70/1000 catheter days in the control group. No significant difference was found between the groups regarding bloodstream infections, catheter tip infections, and CVC-RI rates (p>0.05). Nurses providing care according to the evidence-based protocol reported that the protocol reduced workload, facilitated care, and provided a standardized approach to care. Conclusion: This study found that the CVC care protocol was significantly effective in preventing local inflammation. It was stated that the protocol was beneficial for both patients and nurses, increasing the quality of care and patient comfort. These results highlight the protocol's applicability and its positive impact on the care process.