From space to cyberspace: A review of the current literature on the emerging cyberspace culture and the ways it effects the human identity, experience and interaction
Kent mekanından siberuzaya: Oluşmakta olan siberuzay kültürü ve bu kültürün insan kimliğini, yaşantısını ve iletişimini etkileme şekillerinin incelenmesi
  1. Tez No: 94969
  2. Yazar: ZEYNEP ARDA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEWİS KEİR JOHNSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, siberuzay, düzen, bozukluk, paranoya, şizofreni, hayal, gerçeklik. iv, City, cyberspace, order, disorder, paranoia, schizophrenia, fantasy, reality. 111
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET KENT MEKANINDAN SİBERUZAYA: OLUŞMAKTA OLAN SÎBERUZAY KÜLTÜRÜ VE BU KÜLTÜRÜN İNSAN KİMLİĞİNİ, YAŞANTISINI VE İLETİŞİMİNİ ETKİLEME ŞEKİLLERİNİN İNCELENMESİ Zeynep Arda Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Lewis Keir Johnson Eylül, 2000 Bu çalışmada hedeflenen teknolojiye ve son yıllarda özellikle bilgi teknolojisine bağlı olarak değişen koşullarda insan kimliğinin nasıl değiştiğinin tammlanmasıdır. Kişinin, kent mekanında değişen koşullar altında kendini algılamasını incelerken, elde edilen en önemli bulgu, daha önce tanımlı ve kapalı bir varlık olarak tanımlanan kimliğin, bugün sınırlarının erimesi ve içinde bulunduğu toplulukla bütünleşerek ayrı bir varlık olma tanımını kaybetmesidir. Günümüz literatüründe, pek çok yazar ve düşünür, bu değişikliği, bir bozukluk veya bir hastalık olarak adlandırmakta ve kimliği tanımlayan sınırların kalkmasıyla şizofrenik bir kimlik tanımlamaktadır. Böylece günümüzde, insan bir geçiş döneminde kalmakta, onu kent mekanından siberuzaya, düzenden bozukluğa, paranoyadan şizofreniye götüren bir yolculuğun ortasında bulunmaktadır. Ancak zaman zaman bu yolculukta vanş noktası başlangıç noktasına, ya da başlangıç noktası vanş noktasına dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FROM SPACE TO CYBERSPACE: A REVIEW OF THE CURRENT LITERATURE ON THE EMERGING CYBERSPACE CULTURE AND THE WAYS IT EFFECTS THE HUMAN IDENTITY, EXPERIENCE AND INTERACTION Zeynep Arda M. F. A. in Graphic Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lewis Keir Johnson September, 2000 This work aims at describing the changing conditions for the human subject due to technology and more recently due to the information technology. Exploring the changing perceptions of self in the urban space and in cyberspace, the previously closed self, opens out losing its borders and merges with the milieu. Many authors define this alteration as a disorder, in literature a schizophrenic subject is brought about concerning the erasure of the boundaries that keep the identity distinct. Hence, today the human subject stands in a transition, in the middle of a journey that leads from space to cyberspace, from order to disorder, or from paranoia to schizophrenia; however from time to time departure becomes the destination again and again.