The New right and Özalism: A comparative perspective
Yeni sağ ve Özalizm: Karşılaştırmalı bir bakış
  1. Tez No: 94970
  2. Yazar: AYLİN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Sağ, Liberalizm, Muhafazakarlık, Özalizm, Teacherizm, Reaganizm, The New Right, Liberalism, Conservatism, Özalism, Thatcherism, Reaganism
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET YENİ SAĞ VE ÖZALİZM: KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ Aylin Topal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Heper Eylül 2000 Bu tez, Türkiye'de 1980li yıllar politikalarını Yeni Sağ ideolojisi çerçevesinde, ANAP politika ve ideolojisi üzerinde odaklanarak araştırmayı amaçlamıştır. ANAP, Türkiye'de Yeni Sağ ideolojisinin temsilcisi olarak görünmektedir. 19701i yıllların küresel ve ulusal atmosferi politik ve ekonomik problemlerin çözümü için yeni bir politika anlayışının gerekliliğini göstermiştir. ANAP 19701i yılların problemlerini çözmeyi vaadeden bir parti olarak Türkiye siyasal yaşantısında yerini almıştır. Thatcherizm ve Reaganizm yazında Yeni Sağ ideolojisinin iki önemli örneği olarak kabul edilir. Türkiye, Amerika ve İngiltere pratiklerinin birbirlerine olan yakınlıklarını açığa çıkarabilmek için karşılaştırmalı bir bakış gereklidir. Bu tezde Yeni Sağın temel özelliklerinin araştırılmasının ardından, ANAP'ın parti yapısı, ideolojisi, ekonomik ve politik bakış açısı incelenmiştir. İlk iki bölümün ışığı altında, üçüncü bölümde, uluslararası düzleme dönülmüş ve Özal hükümeti, Thatcher ve Reagan hükümetleri ile karşılaştırılmıştır. Yukarıda anlatılan yönlem çerçevesinde, bu çalışma 19801i yıllar Türkiye pratikleri, İngilitere ve Amerika pratikleri ile ve Yani Sağ ideolojisi ile örtüşmeler gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Ancak Türkiye örneğinin bazı özellliklerinin Yeni Sağ ideolojisi ve pratiklerinde birtakım değişiklere neden olduğuda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NEW RIGHT AND ÖZALISM: A COMPARATIVE PERSPECTIVE Aylin Topal Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Metin Heper September 2000 This thesis serves for the aim of investigating the politics of the 1980s in Turkey by focusing on the policies and the ideology of the ANAP. This study aimed to examine the Turkish politics in the 1980s under the light of the New Right ideology. The ANAP seemed to be the advocator of the New Right ideology in Turkey. Both global and national environment of the 1970s necessitated a new form of politics for the solution of both economic and political problems. The ANAP was accepted as one particular response to the national and international crises of the 1970s. Thatcherism and Reaganism are two significant examples that are agreed to be the practises of the New Right ideology. In order to explore the affinity between the Turkish, American and British practises in the 1980s, a kind of comparative analysis was necessary. I explored the basic characteristics of the New Right in the first place, then focused on the ANAP' s party structure, ideology, economic and political perspectives. Under the light of these, I turned to the international scale, and compared the Özal government with Thatcher and Reagan governments. Within the framework of above procedure, this thesis indicates that the practises of the 1980s in Turkey matches with the British and American practises and the ideology of the New Right to a certain extent. However, one cannot ignore some specific characteristics of the Turkish case which necessitated some changes in the ideology and practises.