Spor lisesi ve diğer lise öğrencilerinin temel psikolojik ihtiyaçları ile mutluluk düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the basic psychological needs and happiness levels of students in sports high schools and other high schools
  1. Tez No: 949756
  2. Yazar: VOLKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÇAKMAK YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Spor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, spor lisesi ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilerin temel psikolojik ihtiyaç ve mutluluk düzeylerini belirlemek, bu değişkenleri demografik özelliklere göre karşılaştırmak ve temel psikolojik ihtiyaçların mutluluk üzerindeki etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: İlişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın örneklemini, Erzincan il merkezinde farklı lise türlerinde öğrenim gören 573 öğrenci (361 erkek, 212 kadın) oluşturmaktadır. Araştırmada Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, Tek Yönlü ANOVA, Post Hoc testler, Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, öğrencilerin temel psikolojik ihtiyaç ve mutluluk düzeyleri; cinsiyet, sınıf düzeyi ve ebeveyn durumu açısından anlamlı fark göstermezken, okul türü, lise tercih nedeni ve sportif katılım gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Spor lisesi öğrencileri, lisanslı sporcular ve okul sporlarına katılan bireylerin psikolojik ihtiyaç ve mutluluk düzeyleri daha yüksektir. Temel psikolojik ihtiyaçlar ile mutluluk arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuş; ihtiyaçların mutluluk düzeyinin %38,8'ini yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması, ergen bireylerin mutluluk düzeyini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Spor etkinliklerine katılım, lise tercihi sürecinde aile etkisi ve okul türü gibi faktörler, öğrencilerin temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması ve mutluluk düzeyleri üzerinde belirleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır. 2025, 103 Sayfa
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the levels of basic psychological needs and happiness among students attending sports and general high schools, to compare these variables based on demographic characteristics, and to examine the effect of basic psychological needs on happiness. Material and Method: The research was conducted using a relational survey model. The sample consisted of 573 students (361 males, 212 females) studying at different types of high schools in the city center of Erzincan. The Basic Psychological Needs Scale and the Oxford Happiness Questionnaire–Short Form were used as data collection tools. After controlling for outliers and confirming the assumptions for parametric tests, t-tests, one-way ANOVA, post hoc tests, Pearson correlation, and multiple regression analyses were applied. All statistical analyses were conducted using SPSS 25 at a significance level of .05. Results: The results showed that students' levels of basic psychological needs and happiness did not differ significantly by gender, grade level, or parental status. However, significant differences were found based on school type, reason for school preference, and participation in sports. Students attending sports high schools, those who are licensed athletes, and those involved in school sports reported higher levels of basic psychological needs and happiness. A positive and significant correlation was found between basic psychological needs and happiness. Moreover, basic psychological needs were found to predict 38.8% of the variance in happiness. Conclusion: Satisfying basic psychological needs plays a crucial role in enhancing adolescents' happiness. Factors such as participation in sports activities, parental influence in school preference, and school type emerge as key determinants in meeting students' psychological needs and enhancing their happiness. School-based guidance services and sport-oriented practices that support the satisfaction of students' psychological needs may significantly contribute to their overall well-being.