Developing classroom modes through the self-evaluation of teacher talk (SETT) in the foreign language classroom
Yabancı dil sınıfında öğretmen konuşmasının özdeğerlendirme analizi (ÖKÖ) ile sınıf modlarının geliştirilmesi
- Tez No: 949777
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN PAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen konuşması, sınıf içi etkileşim, ÖKÖ, yansıtıcı öğretim, iletişimsel yeterlilik, Teacher talk, classroom interaction, SETT, reflective teaching, interactional competence
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez, öğretmenlerin sınıf içi konuşmalarını öz değerlendirme yoluyla analiz ederek sınıf içi modları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Türkiye'deki özel ortaokul ve liselerde görev yapan İngilizce öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak, veri toplama süreci derslerin ses kayıtlarını ve öğretmen öz değerlendirme formlarının analizini içermektedir. Bu araçlar, katılımcıların yansıtıcı iç görülerinin yanı sıra gerçek zamanlı sınıf içi etkileşimlerin zengin ve ayrıntılı bir incelemesini mümkün kılmıştır. Öğretmen Konuşmalarının Öz Değerlendirmesi (ÖKÖ) çerçevesi, dört temel modda öğretmen konuşmalarını incelemek için kullanılmıştır. Her mod, dil kullanımı ve pedagojik hedefler arasındaki uyumu gözlemlemek için benzersiz bir bakış açısı sağlamıştır. Ayrıca, öğretmenlerin yansıtıcı açıklamalarına dayanarak, daha etkili iletişimi desteklemek için yeni sınıf modları ve etkileşim özellikleri önerilmiştir. Bu eklemeler, Türkiye'deki İngilizce sınıflarının bağlamsal ihtiyaçlarına dayandırılmış ve belirli pedagojik boşlukları gidermeyi amaçlamıştır. Bulgular, öğretmenlerin etkileşim dinamiklerinin daha fazla farkına vardıkça, öğrenci katılımını artıran daha bilinçli ve bağlama duyarlı kararlar almaya başladıklarını göstermektedir. Ayrıca, kültürel duyarlılık ve yansıtıcı modlar aracılığıyla ÖKÖ çerçevesinin uyarlanmasının, öğrenen özerkliğini, kültürel ifadeyi ve eleştirel düşünmeyi teşvik ettiği bulunmuştur. Çalışma, sınıf etkileşimini derinlemesine incelemekte ve Türk eğitim bağlamına uyarlanmış uygulamaya dönük öneriler sunarak öğretmenlerin gelişimine ve daha etkili sınıf söylemine katkıda bulunmaktadır. Bu bulguların, eğitimcilerin daha dinamik, öğrenci merkezli öğrenme ortamları oluşturmalarını desteklemesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop classroom modes by analysing teachers' classroom talk through self-evaluation. The study was conducted with English language teachers working at private middle and high schools in Türkiye. Employing a qualitative research design, the data collection process included audio recordings of lessons and an analysis of teacher self-evaluation forms. These tools enabled a rich and detailed examination of real-time classroom interactions, alongside reflective insights from participants. The Self-Evaluation of Teacher Talk (SETT) framework was employed to examine teacher talk across four core modes. Each mode provided a unique lens through which to observe the alignment between language use and pedagogical goals. Furthermore, based on reflective accounts from English language teachers, new classroom modes and interactional features were proposed to support more effective communication. These additions were grounded in the contextual needs of Turkish classrooms and aimed at addressing specific pedagogical gaps. The findings indicate that as the teachers became more aware of interactional dynamics, they began to make more deliberate and context-sensitive decisions that enhanced student participation. Moreover, the adaptation of the SETT framework through culturally responsive and reflective modes was found to promote learner autonomy, cultural expression, and critical thinking. The study provides an in-depth examination of classroom interaction and offers practical suggestions tailored to the Turkish educational context, contributing to teacher development and more effective classroom discourse. These insights are expected to support educators in fostering more dynamic, student-centred learning environments.