Uzman hekimlerin sağlıkta yapay zekâ teknolojilerine yönelik algıları: Ankara ili örneği
Perceptions of specialist physicians on artificial intelligence technologies in healthcare: the case of Ankara province
  1. Tez No: 949789
  2. Yazar: ELİF ALPMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ÇANDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, sağlık hizmetleri, hekim algısı, teknolojik adaptasyon, klinik karar destek sistemleri, Artificial intelligence, health services, physician perception, technological adaptation, clinical decision support systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde görev yapan uzman hekimlerin yapay zekâ teknolojilerine yönelik algılarını ve bu algıların cinsiyet, yaş, unvan, mesleki kıdem, çalışılan birim ve hastane türü gibi sosyo-demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektedir. Araştırma, nicel, betimsel ve karşılaştırmalı bir tasarım çerçevesinde, kesitsel tarama modeliyle yürütülmüştür. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 406 uzman hekimden oluşmaktadır. Veriler, çevrim içi olarak uygulanan iki bölümlü yapılandırılmış anket aracılığıyla toplanmıştır. Ölçme aracı, sosyo-demografik bilgi formu ve geçerliği sağlanmış 14 maddelik Yapay Zekâ Artıları ve Eksileri Ölçeği'nden oluşmaktadır. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach's Alpha katsayısı 0,770 olarak hesaplanmıştır. Veriler normal dağılmadığı için analizlerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulguları, hekimlerin genel olarak yapay zekâya olumlu yaklaştığını göstermiştir. Süreçlerin hızlandırılması, hata oranlarının azaltılması ve veri yönetimi gibi konular öne çıkan olumlu algı alanlarıdır. Uzmanlık alanına göre genel düzeyde anlamlı farklar saptanmış, ancak grup içi örneklem dengesizlikleri nedeniyle belirgin farklılıklar tespit edilememiştir. Ayrıca çalışılan birim ve mesleki kıdem yılı değişkenleri anlamlı fark yaratırken; cinsiyet, unvan ve hastane türü değişkenleri anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır. Sonuçlar, yapay zekâ entegrasyonunun teknik olduğu kadar etik ve mesleki boyutlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perceptions of artificial intelligence (AI) technologies among specialist physicians working in Ankara, and whether these perceptions differ according to socio-demographic variables such as gender, age, academic title, years of experience, department, and hospital type. The study adopts quantitative, descriptive, and comparative design within the framework of a cross-sectional survey model. The sample consists of 406 specialist physicians selected through convenience sampling. Data were collected via an online structured questionnaire composed of two sections: a socio-demographic information form and the 14-item Pros and Cons of Artificial Intelligence Scale, whose reliability was confirmed (Cronbach's Alpha = 0.770). Since the data did not follow a normal distribution, non-parametric tests were used in the analyses. Findings indicate that physicians generally have a positive perception of AI, particularly regarding its potential to accelerate processes, reduce errors, and improve data management. Statistically significant differences were found across medical specialties; however, due to unequal and small group sizes, pairwise differences could not be identified. Moreover, significant differences in AI perception were observed based on the department worked in and years of professional experience, whereas gender, academic title, and hospital type did not produce significant variation. These results highlight the necessity of considering not only the technical aspects of AI integration in healthcare but also its ethical, communicative, and professional dimensions. The study recommends continuous professional development programs to enhance technological competence among physicians and the implementation of ethically guided, flexible AI systems that consider individual patient differences through pilot testing in clinical settings.