An Ever enlarging Europe: Enlargement of the EU, 1990's and Turkey
Sürekli genişleyen Avrupa: Avrupa Birliği'nin genişleme süreci, 1990 lı yıllar ve Türkiye
  1. Tez No: 94984
  2. Yazar: EGE ERKOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşme (entegrasyon) teorileri, genişleme, AB-Türkiye ilişkileri, 1990'lı yıllar, integration theories, enlargement, EU-Turkey relations, 1990s
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET SÜREKLİ GENİŞLEYEN AVRUPA: AVRUPA BİRLİĞİNİN GENİŞLEME SÜRECİ, 1990LI YILLAR VE TÜRKİYE Ege Erkoçak Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Gülgün Tuna Eylül 2000 Bu tezde, Avrupa Birliğinin genişlemesi, bütünleşme teorilerinin de yardımıyla tarihsel bir bakış açısından 1990'lı yıllardaki genişleme sürecini de kapsayacak şekilde incelenmektedir. Kırk yılı aşan tarihiyle AB- Türkiye ilişkileri genişleme süreci çerçevesine oturtularak özellikle incelenmiştir. AB kuruluşundan bu yana genişlemeye eğilimli bir kuruluş olmuştur. Hatta, genel olarak genişlemenin AB'nin bir çok politikasının gelişiminde sebep-sonuç ilişkileri çerçevesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. AB'nde genişlemenin etkisi, dört farklı genişlemeyle topluluğun üye sayısının kuruluşundan bu yana iki katından fazla artması da göz önünde bulundurulursa topluluğun gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Buna rağmen genişleme olasılığı her gündeme geldiğinde AB içerisinde tartışmalı bir ortama neden olmuştur. 1990'lı yıllarda değişen uluslararası koşullar sonrasında Avrupa kıtası, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa'ya“geri dönüşlerini”yöneten AB'nin kıtanın en önemli kuruluşu olarak öne çıkmasına tanık oldu. Bu koşullar AB'ni, yeni üyelerin AB'ne uyum sağlamasını öngören 'klasik' genişleme metodunu, AB'nin bu koşullara kendisininde uyum sağlamasına yardımcı olan 'adaptif- değişken' bir metoda dönüştürmesi doğrultusunda zorladı. Bu ortam, Türkiye'ye de tam üyelik çalışmalarının hızlandırılması için cesaret verdi. Genişleme Sürecinin tüm dinamikleri, bütünleşme teorileri tarafından tam olarak açıklanamasa bile, AB genişlemesi, üzerinde uzlaşılmış ve aralıksız devam eden bir süreç olarak yalan bir gelecekte de AB'nin gündemini belirlemeyi sürdürecektir. Topluluğun bu süreç içerisindeki ilk üye kabulünü 2003 yılı itibarıyla yapması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVER ENLARGING EUROPE: ENLARGEMENT OF THE EU, 1990S AND TURKEY Ege Erkoçak M. A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. A. Gülgün Tuna September 2000 In this thesis, in the light of the integration theories, the enlargement of the European Union is described with a historical perspective comprising the enlargement process in the 1990s. A special focus is given to EU - Turkey relations continuing over four decades through the perspective of the EU enlargement. The EU has been inclined to enlarge ever since it was founded. Actually, enlargement has been both a cause and an effect of the many different policies of the Union. Although enlargement became an agreed fact of the Union by more than doubling its size through four different enlargements, it has always initiated some debates within the Union whenever it has become palpable. With the changing international as well as continental conditions of the 1990s, Europe has witnessed the EU's growing role as the core organisation for conducting the Central and East European Countries' 'return' to Europe. These circumstances have forced the EU to change its 'classical' method of enlargement to a more 'adaptive' method by challenging the structures of the EU, and forcing the Union to adapt its system accordingly. These conditions also encouraged Turkey in its quest for membership to the EU. Although the integration theories prove insufficient to explain the complete dynamics of the enlargement process, enlargement is an agreed and continuous policy which will prevail the agenda of the Union in the near future. It is concluded that the EU is predicted to start its fifth enlargement by the year 2003.