Civilizing process from above: Culture and state in Turkey, 1923-1945
Yukardan aşağıya medenileştirme süreci: Türkiye'de kültür ve devlet, 1923-1945
  1. Tez No: 94985
  2. Yazar: YILMAZ ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Devlet, Medeniyet, Medineşleşme Süreci, Millet-İnşası, Tarih ve Dil. iv, Culture, State, Civilization, The Civilizing Process, Nation-Building, History and Language. in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
ÖZET YUKARDAN AŞAĞIYA MEDENİLEŞTİRME SÜRECİ: TÜRKİYE'DE KÜLTÜR VE DEVLET, 1923-1945 Yılmaz Çolak Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet İçduygu Temmuz 2000 Bu çalışma, erken Cumhuriyet döneminde (1923-1945) resmi kültür anlayışının oluşumunu tarihsel-siyasal bir çerçeve içinde ele almaktadır. Devletin sevk ve idare ettiği yukardan aşağıya medenileştirme süreci, bu oluşumun gösterdiği kültür-inşasının gidişatını belirlemektedir. Bu tez, Cumhuriyetin kültür kurumlarına değinerek kültürün söylemsel kurgulanmasının resmi ve kurumsal temellerini incelemektedir. Bu nokta, kültür kavramı devlet ve onun yürüttüğü siyasal proje ile bir bütün olarak çözümlenmektedir. Bu çalışmada, devlet söylemi içerisinde medeniyet kavramı ile örtüşen kültür kavramı gelişmiş ve modern bir mentaliteyi ve hayat tarzım belirtmekte olduğu ve toplumu şekillendirme, halkı ehlileştirme ve gelecek nesiller yaratma iradesinin ve faaliyetinin adı olarak belirdiği tartışılmaktadır. Bu kültürlendirme ve kimliklendirme anlayışıdır ki, hiyerarşik ve asimilasyonist bir mantığa dayanmaktadır. Bu bağlamda, kamusal alanın ve siyasal üyeliğin sınırlan belirlenmektedir. Belirlenen sınırlar Kemalizmin kültür yaklaşımının hem kapsayıcı hem de dışlayıcı olduğunu göstermektedir. Sonuçta, siyasal bir süreçte inşa edilmişliğin getirdiği özellik, Türk siyasal yaşamını öteden beri etkilemekte olan resmi kültür tanımını tartışmalı bir konu haline getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CIVILIZING PROCESS FROM ABOVE: CULTURE AND STATE IN TURKEY, 1923-1945 Yılmaz Çolak Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assc. Prof. Dr. Ahmet İçduygu July 2000 This dissertation deals with the formation of the official notion of culture during the early Republican era (1923-1945) from a historico-political perspective. This formation reflected the civilizing process from above, directed and determined by the state. The dissertation will analyze the legal and institutional bases of the discursive formation of culture by focusing on the cultural institutions of the Republic, especially the THS and the TLS. Here, the concept of culture will be examined as inherent to the state and its project, promoting the construction of an identity. The dissertation will discuss that culture in the state discourse, overlapping all expressed through civilization, denoted the modem state of mind and way of life as a high, developed category and so came to be the name of re-ordering and re-cultivating the society, taming the people and creating future-generations. Based on a hierarchical and assimilationist understanding, it was the sole means to determine the scope of the public sphere and membership to both political and cultural community. In this sense, it is inclusionary and, at the same time, exclusionary. The Kemalist notion of culture as construction has become more and more a politically contested issue, which has put its stamp on Turkish political life.