Su kaynaklarının kirletilmesine ilişkin uluslararası cezai sorumluluk
International criminal liability for pollution of water resources
  1. Tez No: 949857
  2. Yazar: AHLAM MOHAMMED FADHIL ALZUHAIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kaynakları, Su Kirliliği, Uluslararası Ceza Hukuku, Çevre Suçları, Water Resources, Water Pollution, International Criminal Law, Environmental Crimes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma, su kaynaklarının kirletilmesine ilişkin uluslararası hukuktaki cezai sorumluluk boyutunu kapsamlı biçimde ele almaktadır. Su, yaşamın sürdürülebilirliği açısından vazgeçilmez bir unsur olup, bu kaynakların kirlenmesi yalnızca yerel ölçekte değil, aynı zamanda sınır aşan etkiler doğurarak ciddi bir çevresel tehdit oluşturmaktadır. Çalışmada, su kaynaklarının kirletilmesi fiilinin kavramsal çerçevesi açıklanmakta; bu fiilin maddi ve manevi unsurları ayrıntılı olarak analiz edilmektedir. Ayrıca, su kirliliğine ilişkin uluslararası ve bölgesel sözleşmelerin su kaynaklarının korunmasındaki rolü ve etkileri değerlendirilmektedir. Araştırma kapsamında, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) su kaynaklarının kasten kirletilmesi hâlinde sahip olabileceği yargı yetkisi ile bu fiilin hangi koşullarda insanlığa karşı suç, savaş suçu veya çevresel suç kapsamında değerlendirilebileceği tartışmaya açılmıştır. Su kaynaklarının kirlenmesiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin gerekliliği vurgulanmakta; bu bağlamda, uluslararası istinabe ve suçluların iadesine ilişkin mekanizmaların işleyişine de yer verilmektedir. Sonuç olarak, su kaynaklarının korunmasına yönelik olarak uluslararası düzeyde daha etkili ve bağlayıcı hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu; mevcut normların çevresel suçlarla mücadelede yeterli caydırıcılık sağlayamadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, devletlerarası iş birliğinin güçlendirilmesi ve uluslararası ceza hukukunun çevre koruma alanında daha etkin bir araç olarak kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the aspect of international criminal responsibility regarding the pollution of water resources. Water is a vital element for the continuation of life, and pollution of water sources constitutes a serious environmental threat with both local and international consequences. The study outlines the conceptual framework of the crime of polluting water resources, and elaborates on the material and mental elements constituting this crime. It also analyzes the impact of international and regional treaties concerning the protection of water resources. The role of the International Criminal Court (ICC) in adjudicating deliberate pollution of water resources is discussed, including the circumstances under which such acts could qualify as crimes against humanity, war crimes, or environmental crimes. The importance of international cooperation in combating water pollution is emphasized, and the mechanisms of international mutual legal assistance and extradition are explored. Ultimately, the study concludes that there is a pressing need for effective and binding legal regulations at the international level to protect water resources. It is also determined that current regulations do not provide sufficient deterrence against environmental crimes, thus highlighting the necessity for enhanced interstate cooperation and a more proactive application of international criminal law in the field of environmental protection.