Kurumsal girişimciliğin iş performansının iyileştirilmesine etkisi: tedarik zinciri inovasyonunun aracı rolü – Türkiye'den kanıt
Corporate entrepreneurship and its impact on improving business performance: the mediating role of supply chain innovation - evidence from Türkiye
- Tez No: 950037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Dawoud ALMOHAMMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal girişimcilik, tedarik zinciri inovasyonu, işletme performansı, küçük ve orta ölçekli işletmeler, Corporate Entrepreneurship, Supply Chain Innovation, Firm Performance, Small and Medium-sized Enterprise
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, kurumsal girişimcilik uygulamalarının yeni kurulan şirketlerin performansı üzerindeki etkisini, bu ilişki kapsamında tedarik zinciri inovasyonunun aracılık rolüne odaklanarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın önemi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştığı rekabetçi zorluklar ve belirsizlik ortamı göz önünde bulundurulduğunda, faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini destekleyen ve hem operasyonel hem finansal performanslarını artıran kurumsal girişimcilik uygulamalarını benimsemelerinin gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Araştırma, betimsel nicel yaklaşımı benimsemiş ve geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir anket yoluyla veri toplamıştır. Toplamda 165 analiz için uygun anket elde edilmiş ve Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, inovasyon, öz yenileme ve risk alma boyutlarının tedarik zinciri inovasyonu üzerinde anlamlı doğrudan etkileri olduğunu, yeni girişimler ve gelecek vizyonu boyutları için ise anlamlı etkiler bulunmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, yeni girişimler, öz yenileme, gelecek vizyonu ve risk alma boyutlarının işletme performansı ile pozitif ve anlamlı ilişkisi olduğu, inovasyonun ise anlamlı doğrudan etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırma ayrıca, tedarik zinciri inovasyonunun kurumsal girişimcilik ile işletme performansı arasındaki ilişkide istatistiksel olarak anlamlı bir aracılık rolü oynamadığını göstermiştir. Bu durum, operasyonel süreçlerin girişimcilik uygulamalarını somut performans sonuçlarına dönüştürmede tek başına yeterli olmadığını ve örgütsel kültür, bilgi yönetimi ve kurumsal yönetişim gibi ek aracılık faktörlerinin araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, gelişmekte olan piyasa ortamlarında kurumsal girişimcilik ve tedarik zinciri inovasyonu alanındaki akademik literatüre katkı sağlamanın yanı sıra, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yöneticilerine öz yenileme kültürünü güçlendirme, kontrollü risk alma davranışlarını teşvik etme ve tedarik zinciri inovasyonlarını destekleyen teknik ve lojistik altyapıları geliştirme yönünde pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of corporate entrepreneurship practices on the performance of startup companies, focusing on the mediating role of supply chain innovation within this relationship. The importance of the study emerges in light of the competitive challenges and uncertainty faced by small and medium-sized enterprises, which necessitate the adoption of corporate entrepreneurial practices that contribute to the sustainability of their activities and enhance both operational and financial performance. The study adopted a descriptive quantitative approach, and data were collected through a validated and reliable questionnaire covering five dimensions of corporate entrepreneurship, along with items measuring supply chain innovation and firm performance. A total of 165 questionnaires suitable for statistical analysis were obtained and analyzed using Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). The results indicated significant direct effects of innovation, self-renewal, and risk-taking on supply chain innovation, while no significant effects were found for new ventures and future vision. Moreover, the findings revealed that new ventures, self-renewal, future vision, and risk-taking dimensions are positively and significantly associated with firm performance, whereas innovation showed no significant direct effect. The study also found that supply chain innovation does not play a statistically significant mediating role in the relationship between corporate entrepreneurship and firm performance, indicating that operational processes alone are insufficient to transform entrepreneurial practices into tangible performance outcomes. This calls for exploring additional mediating factors such as organizational culture, knowledge management, and corporate governance. These results contribute to enriching the academic literature on corporate entrepreneurship and supply chain innovation in emerging market environments and provide practical recommendations for decision-makers and managers of small and medium-sized enterprises to strengthen the culture of self-renewal and calculated risk-taking while developing the technical and logistical infrastructure necessary to support supply chain innovations, thereby improving organizational performance and ensuring the sustainability of economic activities.