Helical and axial annular flow of drilling fluids and cement slurries
- Tez No: 12866
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. M. TANJU MEHMETOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sarmal akış, eksenel akış, Newtonsal olmayan sıvı, sondaj akışkanı, çimento karışımı, eşdeğer çap, kritik Reynolds sayısı, laminar akıştan turbulanta geçiş, kararlılık kriteri
 - Yıl: 1990
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 162
Özet
SONDAJ AKIŞKANLARI VB ÇİMENTO KARIŞIMLARININ HALKASAL GEOMETRİDE SARMAL VE EKSENEL AKIŞI GÜCÜYENER, İsmail Hakkı Mühendislik Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Tanju Mehmetoğlu 185 sayfa. Kasım 1990 ÖZET Bu çalışmada, sondaj akışkanları ve çimento karışımlarının eş-mer- kezli halkasal geometrideki sarmal ve eksenel akış sahalarının ayrıntılı bir matematiksel tanımı yapılmaktadır. Sarmal akış, dış sınırı hareketsiz halka sal geometride sıvı üzerine uygulanan bir eksenel basınç gradyenti ile halka iç sınırının sürekli dönmesi sonucu yaratılan bir akış olarak modellenmiştlr. Eksenel akış durumunda ise, halkanın her iki sının da hareketsizdir. Bura da çalışılan konu sondaj akışkanlarının halkasal performansı ile birincil çi- mentolamada öteleme mekanizmalarının değerlendirilmesinde büyük önem taşır. Çalışmanın birinci bölümünde, akış denklemleri genel kullanım amacı ile boyutsuz olarak geliştirilmiştir. Akışı kararlı, tam gelişmiş, isotermal ve laminer kabul eden ana varsayımlara ilaveten sıvı sıkıştınlamaz ve Newton- sal değildir. Bu araştırmanın bütününde, geliştirilen denklemler söz konu su akışkanların“yieldpseudoplastic”davranışın doğru tanımlayan ileri bir reolojik model olan Robertson-Stiff modeli üzerine inşa edilmiştir. İkinci bölümde, söz konusu akış durumlarında laminar akıştan turbu-ant akışa geçişi saptamak için bir kararlılık kriteri oluşturulmuştur. İlk olarak bir eşdeğer çap tanımlanmış ve bu karakteristik çap kullanılarak sürtünme katsayısının konvensiyonel tanımından bir değiştirilmiş Reynold sayısı elde edilmiştir. Değiştirilmiş Reynolds sayısının kritik değerleri Hanks'ın“döngüsel momentum balans”teorisi kullanılarak hesaplanmıştır. Akış denklemlerinin sayısal çözümü yapılmış ve değiştirilmiş Reynolds sayısının kritik değerleri sıvının reolojik özellikleri, halka çap oram ve bo yutsuz iç sınır dönme hızının fonksiyonu olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
HELICAL AND AXIAL ANNULAR FLOW OF DRILLING FLUIDS AND CEMENT SLURRIES GÜCÜTENER, İsmail Hakkı Faculty of Engineering Department of Petroleum Engineering, Ph. D. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Tanju Mehmetoğlu 185 pages, November 1990 ABSTRACT In this study, a detailed mathematical description of the helical and axial flow fields of drilling fluids and cement slurries in concentric annul! is presented. Helical annular flow is modelled as a flow generated by an axial pressure gradient imposed on the fluid and by a steady rotation of inner boundary of the annulus for which the outer boundary is stationary. In the case of axial annular flow, both of the boundaries are stationary. The subject studied here is of great importance in evaluating the annular performance of drilling fluids and displacement mechanisms in primary cementing. In the first part of the study, the flow equations in terms of dimension- less correlation were developed for general use. Key assumptions are that the flow is steady, fully developed, isothermal and laminar in addition to that the fluid is incompressible and non-Newtonian. Development of equa tions throughout the research is based on an improved Theological model, namely the Robertson-Stiff model, that accurately describes yield- pseudoplastic behavior of the fluids under consideration. In the second part, a stability criterion was established to predict the illtransition from laminar to turbulent flow for the flow situations considered here. An equivalent diameter was first defined. Using this characteristic di ameter, a modified Reynolds number was, then, obtained from the conven tional definition of friction factor. Critical values of the modified Reynolds number were calculated using the rotational momentum balance theory of Hanks. The flow equations were solved numerically and the critical values of the modified Reynolds number were computed as a function of the Theolog ical properties of the fluid, the annulus aspect ratio and the dimensionless angular velocity of the inner boundary. Key-words: Helical flow, axial flow, non-Newtonian fluid, drilling fluid, cement slurry, equivalent diameter, critical Reynolds number, laminar to turbulent transition, stability criteri on. Science Code : 617.02.02 iv