Fransa'da sosyolojinin kurumsallaşmasında L'Année sociologique'in rolü ve etkisi
The role and impact of L'Année sociologique in the institutionalization of sociology in france
- Tez No: 950092
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİREKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Sosyoloji Tarihi, Bilgi Sosyolojisi, Sosyolojinin Kurumsallaşması, Disiplin İnşası, Bilimsel Dergi, L'Année sociologique, Émile Durkheim, Sociology, History of Sociology, Sociology of Knowledge, Institutionalization of Sociology, Discipline Formation, Scholarly Journal, L'Année sociologique, Émile Durkheim
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Sosyoloji, düşüncede her zaman var olan toplumsal düzen arayışı ve kavrayışının izinde, yirminci yüzyılın eşiğinde özerk bir disiplin olarak sahneye çıkmaktadır. Bu kritik eşik, bilimsel meşruiyetini ilan ettiği ve ilk kez bir kurumsal gerçekliğe -üniversite kürsüsüne- kavuştuğu aşamayı imlemektedir. Bu tez çalışması, söz konusu süreçte Émile Durkheim'ın kurduğu L'Année sociologique (1898-1913) dergisinin Fransa'da sosyolojinin kurumsallaşmasındaki rolünü ve katkısını incelemektedir. Tarihsel-sosyolojik bir yaklaşım benimseyen araştırma, sosyoloji disiplininin düşünsel, tarihsel, kavramsal ve kurumsal gelişim sürecine tanıklık etmektedir. L'Année'nin on iki ciltlik ilk serisi, sayfaları aracılığıyla tematik bir incelemeye tâbi tutulmaktadır. Bir dergi olmanın ötesine geçen ve Durkheim ekolünü kuran bu editoryal girişim sayesinde disiplinin kurumsallaşma stratejisi hayata geçirilmektedir. Tematik analiz, editoryal pratiğin üç eş zamanlı işlevinin bütüncül bir etki ürettiğini göstermektedir. Önsözler, disiplinin bilgi inşası, kapsamı ve metodolojik temellerine yön veren manifesto niteliğinde bir ufuk çizerken, özgün makaleler sosyolojik araştırma pratiğinin standartlarını kristalize eden kuramsal-metodolojik bir atölye işlevi görmektedir. Toplumsal düzenin kurucu kodlarını deşifre etmeyi esas alan teorik ilgisiyle sosyolojik tahayyülün gücünü temsil eden makaleler, tarihsel, karşılaştırmalı ve istatiksel teknikleri model örnekler üzerinden sergilemektedir. Analizler ise, sosyolojinin henüz gelişmekte olan bilgi alanını diğer disiplinlerle kurulan temas aracılığıyla periyodik olarak inşa etmektedir. Sosyal bilimler evreninde dağınık hâlde bulunan toplumsal olguların bilgisi yapılandırılmakta, sınıflandırılmakta ve karşılaştırmaya elverişli bir bilgi kataloğu oluşturulmaktadır. Ansiklopedist rasyonel-ampirik bilgi geleneği böylece sosyolojik bir çerçeveye taşınmaktadır. L'Année etrafında birleşen kolektif iş birliği ağının yarattığı epistemik kümelenme, ekolleşme süreci aralığıyla sosyolojinin bilgi alanını tahkim etmekte ve disiplinin kurumsallaşması üzerinde belirleyici olmaktadır. Bütünleşik bir strateji etrafında kenetlenen editoryal pratikler, sosyolojinin epistemolojik, metodolojik ve kuramsal temellerini kurmakta, disiplinin bilimsel kapasitesini ve meşruiyetini yaygınlaştırarak bilimsel otoritesini tesis etmektedir. Nihayetinde sosyolojinin kurumsallaşması, sembolik ve ritüel bir inşa süreci üzerinden gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Sociology, guided by the enduring intellectual quest to grasp and articulate the principles of social order, steps onto the stage as an autonomous discipline on the eve of the twentieth century. This critical moment is marked by its proclamation of scientific legitimacy and, for the first time, its attainment of an institutional foothold –a university chair. At this pivotal juncture, this dissertation examines the role and contribution of Émile Durkheim's journal L'Année sociologique (1898–1913) to the institutionalization of sociology in France. Adopting a historical-sociological approach, the research bears witness to the intellectual, conceptual, and ultimately institutional evolution of the discipline. The twelve-volume first series is subjected to a thematic exploration through the pages of the journal. More than a mere periodical, this editorial venture forges the Durkheimian school and puts into practice the discipline's institutional strategy. The analysis shows that its tripartite editorial functions –programmatic prefaces, original research articles, and critical reviews– work in concert to produce an integrated impact. Prefaces articulate a manifesto –a visionary horizon– guiding the construction of knowledge, defining the field's scope, and laying its methodological foundations. Original articles crystallize standards of research practice, showcasing comparative, historical, and statistical techniques as model exemplars with their focus on decoding the constitutive codes of social order, illustrating the power of the sociological imagination. Analyses restructure social facts scattered across the social science universe, consolidating them into a coherent classification schema –a catalogue that underpins comparative inquiry. In so doing, they recast the rational-empirical encyclopaedist tradition into a sociological framework. The epistemic cluster fostered by the collaborative network around L'Année, consolidates the knowledge domain of sociology through school formation and proves decisive for its institutionalization. By integrating editorial practices into a coherent strategy, the project establishes the discipline's epistemological, methodological, and theoretical foundations, expanding its scientific capacity and legitimacy and thereby securing its authority. Ultimately, sociology's institutionalization unfolds as a symbolic and ritual making of the discipline.