Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlere yönelik İtâb içerikli ayetlerin tahlili
Analysis of the verse containing comments towards the prophets in the Qur'an
  1. Tez No: 950110
  2. Yazar: SELMA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, itâb, ismet, zelle, Prophet, itab, ismet, zelle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan peygambere yönelik itâblar, (uyarılar) onların risalet görevini en doğru, dengeli ve etkili biçimde yerine getirmesini sağlamak amacı taşır. Bu uyarılar yalnızca bir hatanın ardından düzeltici bir müdahale şeklinde değil, aynı zamanda henüz bir hata gerçekleşmeden önleyici ya da teşvik edici yönlendirmeler olarak da görülmektedir. Dolayısıyla bu tür ilahî müdahaleler, peygamberlerin hem insani yönünü hem de risalet görevinin ciddiyetini ortaya koyar. Peygamberlere yönelik bu uyarılar üç ana işlev etrafında toplanabilir: Yönlendirme (teşvik ve sabrı artırma), önceden uyarı ve hata düzeltme. Yönlendirme uyarıları, Peygamberlerin karşılaştığı zorluklar karşısında sabrını artırmak, moral gücünü korumak ve onu daha güçlü bir iradeyle davet görevine yönlendirmek amacı taşır. Önceden yapılan uyarılar ise, herhangi bir davranışın sonuçlarının ileride sorun teşkil etmesini engellemek amacıyla yapılan yönlendirmelerdir. Hata düzeltici uyarılar ise, peygamberin beşeriyetinden kaynaklanan içtihadî hataların Allah tarafından nazik ama açık bir dille düzeltilmesidir. Kur'ân'da Hz. Muhammed ve geçmiş peygamberler için her üç uyarı çeşidine dair örneklere rastlamak mümkündür. Bu durum peygamberlerin hem insanî yönünü vurgular hem de onlar için ilahî vahyin kontrol edici ve koruyucu niteliğini gösterir. Yapılan bu uyarılar peygamberlerin ismet sıfatını (masumiyetini) zedelemeden, onun peygamberliğinin ilahî denetim altında yürütüldüğünü, her söz ve davranışının vahyin kontrolüyle şekillendiğini gösterir. Aynı zamanda bu yönlendirmeler, ümmet için hem ahlaki hem de metodolojik açıdan örneklik teşkil eder.
Özet (Çeviri)
The warnings and admonitions given to the prophets in the Holy Quran are intended to ensure that they fulfill their mission of prophethood in the most correct, balanced and effective manner. These warnings are not only seen as corrective interventions after a mistake, but also as preventive or encouraging guidance before a mistake occurs. Therefore, such divine interventions reveal both the human aspect of the prophets and the seriousness of their mission of prophethood. These warnings for the prophets can be grouped around three main functions: guidance (encouragement and increasing patience), advance warning, and error correction. Advance warnings aim to increase the patience of the prophets in the face of difficulties, to maintain their moral strength, and to direct them to the mission of invitation with a stronger will. Advance warnings, on the other hand, are guidance given in order to prevent the consequences of any behavior from causing problems in the future. Error-correcting warnings, on the other hand, are the gentle but clear language corrections by Allah of the ijtihadi errors that stem from the human nature of the prophet. It is possible to come across examples of all three types of warnings for Hz. Muhammad and previous prophets in the Quran. This situation both emphasizes the human aspect of the prophets and shows the controlling and protective nature of divine revelation for them. These warnings, without harming the innocence of the prophets, show that their prophethood was carried out under divine control, and that every word and behavior was shaped by the control of revelation. At the same time, these guidances are examples for the ummah both morally and methodologically.