Eğlence hayatımızın değişimi ve mekan üzerindeki etkileri (Beyoğlu örneği)
The Change of our entertainment life and its effects on living places (Beyoğlu example)
- Tez No: 95012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Beyoğlu, sosyo-kültürel değişim, yapay çevre ıx, Beyoğlu, socio-cultural changes, built enviroment
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Sosyal çevre-tasarım ilişkisi kapsamında;“Eğlence anlayışımızın nasıl değiştiğini araştıran bu çalışmada, Bizans dönemi İstanbul'undan bugünün 21. Yüzyıl eşiğindeki İstanbul'una kadar eğlence hayatı üç bölümde incelenmiştir: Bizans dönemi, Fetih sonrası dönem (Cumhuriyet dönemine kadar), Cumhuriyet sonrası dönem. Eğlence hayatımn tarihsel sürecini incelediğimizde İstanbul sınırlarında yaşayan azınlıkların eğlence hayatma çok büyük katkıları olduğunu görüyoruz. Bilhassa Tanzimat sonrası; 19. Yy. İstanbul'unda İmparatorluğun batılılaşma çabalarının da etkisiyle azınlıklar ve onların yaşadığı Pera bölgesi çok önem kazanıyor. Bu sebeple araştırma ağırlıklı olarak Beyoğlu bölgesini incelemeyi hedeflemiştir. Beyoğlu bölgesi incelenirken özellikle 19. Yüzyılda. 'da Pera' da yaşayan yerleşik nüfus, konut dağılımı, mahalle kurgusu, dokunun oluşmasını etkileyen yangınlar, eğitim kurumlan gibi bir takım parametreler eğlence hayatı parelelinde incelenmiştir. Günümüz eğlence hayatı ise özellikle kaotik bir yapı sergileyen; farklı farklı eğlence anlayışlarım aynı doku içerisinde birleştiren ”Büyük Parmakkapı Sokak ve Hasnungalip Sokak" üzerinde incelenmiştir. Sözü geçen her iki sokakta da tipik eğlence mekanlarında; kullanıcılar ve işletmeciler ile anket yapılmış; neden o mekanları tercih ettikleri sosyoekonomik ve kültürel açıdan incelenmiştir. Yine anketler neticesinde toplumun eğlence hayatının nasıl değiştiği yönünde bulgular alınmıştır. Bu çalışmanın sonunda; Beyoğlu gibi kültürel rengi çok yoğun olan bir dokuya yeni bir eğlence mekanı kazandırırken, tasarımcıların dikkat etmeleri gereken tasarım parametrelerini anketler ve analizler doğrultusunda ortaya koymak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Social environment - in the concept of envisagement;“ in this project the concept of enjoyment from Bizans' Istanbul to todays 21st century Istanbul is investigated in three parts; Bizans period, period after Fetih (untill the period of Cumhuriyet), and after Cumhuriyet. When the evolution of entertainment through the history is investigated it was seen that minorities living in Istanbul have great contribution in this concept. Especially after Tanzimat, in 19th century with the struggle of Empire to westernize, minorities and Pera where they live become more important. Thus Beyoğlu was choosen as the pilot area for this investigation. While investigating Beyoğlu, people living in Pera in 19th century, residence dispersion, neighborhood, fires that affect Pera education associations are all investigated through the life-time of entertainment. Todays' entertainment life is investigated at ”Büyük Parmakkapi Sokak“ and ”Hasnungalip Sokak" in which different concepts of enjoyment can be found together. At two streets mentioned above polls are taken with the managers and visitors of the entertainment places, and asked the visitors the reasons of choosing these places and the results are investigated in a socioeconomic and cultural manner. Results of these polls help us yo make suggestions how enjoyment life of society changes with time. At the end of this work, it is aimed to define the design parameters of what the designers should have taken into account in the way of analyses and questionnaire while gaining a new entertainment place to a region like Beyoğlu having very condensed cultural colors.