Temiz oda tasarımı ve bir ameliyathaneye uygulanarak projelendirilmesi
Cleanroom design and an application project of an operating theatre
  1. Tez No: 95011
  2. Yazar: ŞENOL HÜRTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz oda, Temizlilik sınıflan, Ameliyathane, Filtreler, HVAC sistemi IX, Cleanroom, Classes of cleanliness, Operating theatre, Filters, HVAC system
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Temiz odalar günümüzdeki standartlara ulaşıncaya kadar birçok asamadan geçmiştir. Başlangıçta sadece bir üfleme ve bir emiş menfezi ile temiz oda şartlan yaratılmaya çalışılmış ve ilk aşamada doğru olan bu yaklaşımı yüksek hava değişim oranı, çok-yönlü ve laminar akış alanındaki gelişmeler izlemiştir. Sonuç olarak temiz odalarda sağlanan kirlilik kontrolü öyle bir noktaya ulaşmıştır ki günümüz temiz odaları ilk temiz odalardan bir milyon kez daha temizdir. Temiz oda teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak bunların sahip olması gereken özellikleri kapsayan standartlar oluşturulmuştur. Bunların içerisinde en yaygın olarak kullanılanlarından bir tanesi Federal Standart 209E olarak bilinmektedir. Temiz oda tanımı ve sınıflan bu standart temel alınarak verilmiştir. Aynca, temiz odaların özellikleri ana başlığı altında yapısal özellikleri, hava akış şekillerine göre çeşitleri ile istenen temizlilik sınıfının sağlanmasında büyük önemi olan filtreler (HEP A, ULPA) de açıklanmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında değişik sınıflardaki temiz odalara ait HVAC sistemleri örneklerle izah edilmiştir. Hastanelerdeki temiz odalar ile buralarda kurulacak sistemler ise incelememizin esasım oluşturmaktadır. Bu bağlamda, hastane temiz odalarının sınıfları, havalandırma tesisatı elemanlarının özellikleri ilgili standartlar temel alınarak irdelenmiştir. Tüm bu teorik ifadelere açıklık getirmek amacıyla bir hastane binasına ait uygulama projesine yer verilmiştir. 20000 m2 kapak alana sahip bir hastanenin steril hacimleri için klima sistemi tasarlanmıştır. Beş adet ameliyathane ve bunların yardımcı hacimlerinden oluşan steril hacimlerin şartlandırılmasında CAV (sabit hava debili) sistemi kullanılmıştır. Her hacmin ayn cihazlarla şartlandırılması yerine tüm hacimlerin iki adet merkezi klima santralı ile şartlandırılması yoluna gidilmiştir. Uygulanan havalandırma tesisatının esaslan ve projeye ait hesap yöntemleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cleanrooms have been going through numerous stages until they have reached the present- day standards. In the beginning, room conditioning was created by using only a supply and an exhaust grille and improvements in fields of high air change ratio, multi-directional and laminar flow have followed this approach, which is proper indeed. As a result, the contamination control in cleanrooms has reached to a level that today's cleanrooms are one million times more clean than the first ones. In parallel with the improvements in cleanroom technology, the standards covering the required features of cleanrooms have been formed. Federal Standard 209E is known to be used as the most common one in all. Definition and classes of cleanrooms is given in basis of this standard. Furthermore, their constructional features and the varieties according to the air flow patterns and the filters (HEP A, ULPA), which have a great significance on obtaining the desired class of cleanliness are also studied under the main topic of characteristics of cleanrooms. HYAC systems of different cleanroom classes is explained with samples in light of the whole information. Cleanrooms in hospitals along with the systems to be installed there are the essentials of this study. In this sense, cleanroom classes in hospitals, characteristics of air conditioning system components are discussed depending upon the related standards. To clarify the whole theoretical expressions, an application project of an hospital building is given. An air conditioning system for sterile spaces of a hospital having closed area of 20000 m2 is designed. CAV (constant air volume) system is used in air conditioning of sterile spaces consisting of S operating theatres and their auxiliary spaces. The whole spaces are air conditioned with 2 central air handling units instead of individual unit for each space. The essentials of the air-conditioning system applied and the calculation methods of this project are explained.