Mekan kurgusunun kullanıcılar üzerindeki psikolojik etkilerinin örneklerle incelenmesi
Psychological effects of space installation on user-an analysis with examples
  1. Tez No: 95016
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân Kurgusu, Mekân ve İnsan Psikolojisi, Mekânın İnsan Üzerindeki Psikolojik Etkileri, Mekân ve Çocuk, Mekân Kullanıcısının Tipolojisi vıı, Installation of Space, Space and Human Psychology, Psychological Effects of Space on Human, Space and Child, Typology of Space User viu
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Mekân insanların fiziksel, psikolojik ve sosyal gereksinimlerini gidermek üzere içinde yaşadığı doğal ve yapay bir çevredir. İnsanlar bu çevrenin sınırlarını somut veya soyut olarak duyulan ile algılarlar. Tüm mimari mekânlar insanlar üzerinde pek çok etkiye sahiptir. Bunların en önemlilerinden biride psikolojik olanlarıdır. Biliyoruz ki, insanlar gereksirıimlerini yeterince karşılayabildikleri sürece mutludurlar. Eğer insanlar mekânın kötü psikolojik etkileri nedeniyle gereksinimlerini yeterince iyi bir şekilde karşılayamayacak olurlarsa mutsuz da olurlar. Mimarlar, insanların gereksinimlerine en iyi şekilde yanıt verecek ve onlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacak koşullarda onları mümkün olduğunca mutlu ve huzurlu kılacak tasarımlar gerçekleştirerek, insanların daha mutlu ve psikolojik açıdan da daha sağlıklı olmalarına yardım edebilirler. Mimarların bu amaca ulaşabilmek için farklı mekânların ve farklı mekânsal etkenlerin insanlar üzerindeki psikolojik etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları gereklidir. Bu çalışma ile mimarların dikkati bu noktaya çekilmeye gayret edilmiştir. înamlmıştır ki, mekanın psikolojik etkileri ne kadar dikkate alınırsa, mekanların ve dolayısıyla kullanıcının kendisi o kadar nitelikli olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Space is a natural and artifical environment that humanbeings live in to satisfy their physical, psychological and social needs. They perceive the boundaries of this environment by their senses both in concrete and abstract ways. All architectural spaces have many effects on people. The most important one of these effects is the psychological one. We know that people are happy as long as they are capable of providing answers to their needs. If people can not provide them sufficient enough because of the effects of the environment, they begin to become unhappy. Architects can help people to become psychologically more happy and comfortable by providing designs that will give the best answers to their needs and designs that will not cause any negative effects on them. In order to reach that aim, architects must have the knowledge about different spaces and their effects on people. This study tries to canalize the architects' attention to this point. In this study it has been believed that the more the psychological effects of spaces are considered during design, the more the spaces and indirectly the life itself will be of good quality.