Serbest zamanlarda spor salonlarına gidenlerin sıkılma algısı ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi
Perception of leisure boredom and loneliness levels ın ındividuals who go to gyms
  1. Tez No: 950164
  2. Yazar: BEKİR BUGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, Sıkılma algısı, Spor salonları, Yalnızlık, Leisure, Perception of boredom, Gyms, Loneliness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada boş zamanlarda spor salonlarına giden kişilerin sıkılma algısı ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmış ve çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini nüfusu 1,5 milyon ve üzeri olan Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu illerinde spor salonlarına gitmekte olan 500 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Demografik Bilgi Formu, Serbest Zamanda Sıkılma Algısı Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği ile toplanmıştır ve çalışmanın verileri SPSS 22.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, katılımcıların SZSAÖ ölçeği puan ortalaması 33,97±6,79 (sıkılma 16,78±4,54, doyumsuzluk 17,19±4,33) olarak belirlenmiştir; daha yüksek puanlar düşük sıkılma algısını ifade etmektedir. UCLA-III ölçeği puan ortalaması ise 56,63±10,12 olup katılımcıların orta düzeyde yalnızlık hissettiğini göstermektedir. Cinsiyet değişkenine göre UCLA-III puanları arasında anlamlı farklılık bulunmuş, erkek katılımcılar daha yüksek puan almıştır. Medeni durumun etkisi yokken, yaşa bağlı olarak 26-34 yaş grubu, diğer yaş gruplarından daha yüksek puanlar alırken, eğitim durumu da benzer bir etki yaratmış; önlisans grubu, lisans ve lisansüstü gruplarından düşük puanlar elde etmiştir. Gelir düzeyi açısından, 30001-50000 TL aralığı en düşük puanı almış, 50001 TL ve üzeri grup daha yüksek puanlara sahiptir. Spor sayısı ile tüm boyutlarda anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. SZSAÖ Ölçeği, Sıkılma ve Doyumsuzluk alt boyutlarında UCLA-III arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif ama zayıf bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study employed a screening design, one of the quantitative research methodologies, to examine how people who visit gyms in their free time perceive their feelings of loneliness and boredom. The sample of the study consists of 500 individuals who go to gyms in Southeastern Anatolia and Eastern Anatolia provinces with a population of 1.5 million and above. The data of the study were collected using the Demographic Information Form, the Perception of Boredom in Leisure Scale (PBLS) and the UCLA Loneliness Scale and the data of the study were analyzed using the SPSS 22.0 statistics program. According to the results of the study, the mean score of the participants on the PBL scale was determined as 33.97±6.79 (boredom 16.78±4.54, dissatisfaction 17.19±4.33); higher scores indicate low perception of boredom. The mean score of the UCLA-III scale was 56.63±10.12, indicating that the participants felt a moderate level of loneliness. A significant difference was found between the UCLA-III scores according to the gender variable, and male participants received higher scores. While there was no effect of marital status, the 26-34 age group received higher scores than other age groups, while educational status had a similar effect; the associate degree group received lower scores than the undergraduate and graduate groups. In terms of income level, the 30,001-50,000 TL range received the lowest score, while the 50,001 TL and above group had higher scores. No significant difference was observed in all dimensions with the number of sports. There is a statistically significant, positive but weak relationship between the PBLS Scale and the UCLA-III in the Boredom and Dissatisfaction sub-dimensions.