Adölesanlara uygulanan motivasyonel destek programının uyku kalitesi ve akademik başarıya etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of motivational support program applied to adolescents on sleep quality and academic achievement: Randomized controlled study
- Tez No: 950210
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, motivasyonel görüşme, uyku, eğitim programı, akademik başarı, Adolescent, motivational interviewing, sleep, educational program, academic achievement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Araştırma adölesanlara uygulanan motivasyonel destek programının uyku kalitesine ve akademik başarıya etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Eylül 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında İstanbul'da bir Anadolu Lisesi'nde ön test-son test kontrol gruplu tekrarlayan ölçümlü deneysel tasarım şeklinde gerçekleştirildi. Örneklemi randomize atanan 93 11. sınıf öğrencisi oluşturdu (Deney Grubu=Motivasyonel Destek Programı=47 öğrenci; Kontrol Grubu=Eğitim Grubu=46 öğrenci). Motivasyonel destek programındaki çocuklara 1 ay boyunca bireysel motivasyonel görüşmeler yapıldı, eğitim verildi ve 1 okul dönemi boyunca haftanın 2 günü motivasyon mesajları atıldı. Yapılan eğitimin kitapçığı 1. Oturumun sonunda verildi. Kontrol grubuna 1 ay boyunca eğitim yapıldı ve eğitim kitapçığı verildi. Veriler ön test, son test, son tekrar test (1.ayın sonu), son tekrar test (3.ayın sonu) olmak üzere 4 aşamada toplandı. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Uyku Bilgi Formu”,“Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi”kullanıldı. Veriler IBM SPSS 30 ile analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p0,05), gruplar arası ve grup içi karşılaştırmada uygulamadan sonraki ölçümlerde her iki grubun uyku kaliteleri ve uyku bilgi puanlarında iyileşmeler görüldü (p0,05). Grupların Uyku Bilgi puanının PUKİ ve akademik başarı açısından aralarında anlamlı ilişki olmadığı saptandı (p>0,05). Grupların PUKİ puanı ile Uyku Bilgi puanı arasında anlamlı bir ilişki yok iken (p>0,05), başarı puanları arasında uygulamadan 3 ay sonra kontrol grubunda negatif yönlü düşük bir ilişkinin bulundu (p=0,013). Sonuç: Adölesanlara uygulanan motivasyonel destek programının uyku kalitelerini iyileştirdiği ancak akademik başarılarında etkili olmadığı belirlendi. Motivasyonel görüşme tekniğinin farkındalık kazandırma ve davranış değişikliği yaratması amacıyla kullanımı önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effects of a motivational support program implemented for adolescents on sleep quality and academic achievement. Method: It was conducted between September 2023 and January 2024 at a Anatolian High School in Istanbul using a repeated-measures experimental design with pretest-posttest control groups. The sample consisted of 93 randomly assigned 11th-grade students (Motivational Support Program Group=47, Education Group=46). Children in the motivational support program received individual motivational counseling sessions and training for one month, and motivational messages were sent twice a week throughout one school term. The training booklet was distributed at the end of the first session. The control group received only the one-month training and the same booklet. Data were collected at four time points: pretest, posttest, one-month follow-up, and three-month follow-up. Data collection tools included the Descriptive Information Form, Sleep Knowledge Form, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Analyses were performed using IBM SPSS 30, with a significance level of p0.05). Before the intervention, no significant differences were found between the groups in PSQI and sleep knowledge scores (p>0.05). Post-intervention and follow-up assessments revealed improvements in sleep quality and sleep knowledge scores in both groups (p0.05). No significant correlations were found between sleep knowledge and PSQI or academic achievement scores (p>0.05). However, three months after the intervention, a weak negative correlation was observed in the control group between PSQI and academic performance (p=0.013). Conclusion: The motivational support program improved adolescents' sleep quality but had no significant effect on academic achievement. The use of motivational interviewing techniques is recommended to promote awareness and behavioral change