Kalite güvence sistemlerinin analizi ve kamu sektöründeki uygulamalarına yönelik bir yaklaşım
Analises of quality assurances systems and approach to its applications in public sector
- Tez No: 95027
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite Güvence Sistemleri, Kamu Sektörü, Kalite, ISO 9000. vü XC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU IMKÜMAJnASYON MMMâ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Bu çalışma kapsamında kalite ve toplam kalite yönetimine ilişkin başlıca bilgiler aktarılarak, günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan kalite güvence sistemleri analizi edilmiş, toplam kalite yönetimine geçişte bir başlangıç olan ISO 9000 kalite güvence sisteminin kamu sektörüne yönelik uygulaması yapılmıştır. Birinci bölüme kalitenin tanımı, boyutları, bakış açılan, kalite anlayışının gelişimi ve kalitede sistem yaklaşımı ile giriş yapılmıştır. İkinci bölümde, hizmet sektöründe kalite ve kalite yönetiminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, günümüzde kullanılmakta olan kalite sistem standartları analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde kalite sistem standartlarından toplam kalite yönetime geçiş yapılarak, EFQM mükemmellik modeline değinilmiştir. Beşinci bölümde, hizmet sektöründe kamu hizmetlerinin yeri ve önemi verilerek, performans karşılaştırmaları, uygulamada karşılaşılan zorluklar, uygulama evreleri, yeniden yapılanma çalışmaları ve başarılı bir kamu yönetimi için ilkeler verilmiştir. Altıncı bölümde, kamu hizmetlerine yönelik olarak, İstanbul gibi dünyanın sayılı metropol şehrinin nabzım tutan, direkt Makama bağlı bulunan Özel Kalem Müdürlüğü incelenerek, önceki mevcut durumun değerlendirilmesi yapılmış, ISO 9002 öncesi, uygulama süresi ve sonrası yapılan çalışmalara ve iyileştirmelere yer verilmiştir. Ayrıca çeşitli kamu hizmetlerine yönelik uygulamalardan da bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In scope of this study, quoting main knowledge with regard to quality and total quality management, quality assurance systems which are frequently used today have beeen analised and the application of ISO 9002 quality assurance system which is an on set in transition to total quality management in public sector has been done. In first part, it was started with definition of quality, dimensions, point of views, development of quality understanding and quality system approach. In second part, it has been mentioned about quality and quality management in service sector. In third part, quality system standards which are used today have been analised. In forth part, making transition from quality system standards to total quality management, it has been touched to EFQM perfection pattern. In fifth part, emphisizing the place and the importance of public service in service sector, performance comparisons, difficulties faced in practice, aplication phases, reconstruction studies, principals for a successful public management have been given. In sixth part, with regard to public service, having examined of Secretariat-General directly connected to Governor and which feels the pulse of one of the considerable metropolitan cities in the world, previous situation has been evaluated, studies which comprise the phases of prior to ISO 9002, application and subsequent activities and amendments have been given. Assorted applications in line with the public service have also been mentioned. Key words : Quality Assurance Systems, Public Sector, Quality, ISO 9000. viu