Fotovoltaik ünite tasarımı, elektrik enerjisi üretimi ve maliyet analizi
Design of a photovoltaic unit, generate electrical energy and cost analysis
- Tez No: 95034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik güneş panelleri, güneş akümülatörü, güneş enerjisi, elektrik enerjisi. vu, Photovoltaic solar panels, solar batteries, solar energy, electrical energy. Vlll
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Dünyamızın en büyük enerji kaynağı kuşkusuz güneş enerjisidir. Tükenmeyen, temiz, dışa bağımlı olmayan ve çok geniş bir coğrafî alanda uygulanabilir olması bu kaynağa yönelik uygulama ve çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu alandaki çalışmalar da her geçen gün ivme kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, fotovoltaik güneş panellerinden elektrik elde ederek, bir karavanın temel ihtiyaçlarını yakıt tüketmeden karşılamaktır. Paneller son haliyle, bu karavanda kullanılan akümülatörleri şarj edecek durumdadırlar. Optimum güneş ışığı miktarını yakalaması için paneller portatif olarak yapılmalıdır. Ancak maksimum güç çıktısını elde etmemiz için, panellerin bulunduktan bölgenin coğrafi durumuna göre öngörülen açıyla yerleştirilmeleri gerekmektedir. Çalışmanın bir diğer amacı da maliyeti olabildiğince minimum seviyede tutmaktır. Bu proje için literatürün gözden geçirilmesiyle anlaşılmıştır ki, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlamak hiç de zor değildir. Her ne kadar literatürdeki bilgiler sadece panel üretimi ve panel karakteristikleri ile ilgiliyse de, bir karavana gereken elektrik enerjisini elde etmek için panellerle beraber güneş akümülatörleri de kullanılmalıdır. Bu proje için gerekli olan enerji yükleme hesaplamaları yapılmış ve bu doğrultuda 3 adet güneş paneli ve 2 adet akümülatörden yararlanılmıştır. Gerekli şekilde elektrik bağlantılarının da yapılmasıyla istenilen güç çıktısı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The biggest energy source of the world is undoubtedly solar energy. It is endless, clear and independent; and also it is utilized at a wide geographical area, so these properties make this supply necessary to work on it. The purpose of this project is to provide at least partial replacement charge of batteries from the photovoltaic panels while camping in remote areas in a caravan. Design intent is to provide portability of the panels so as to place them in the optimum sunlight; also to generate the maximum power output, the panels must be emplace at the right angle up to its geographical location. One of the purposes of this project is to keep the costs as low as possible. During the review of literature for this project, it became obvious that utilizing solar energy for electrical conversion was not in fancy. Although the information is about the production of photovoltaic panels and the panel characteristics, we need to use batteries to provide energy. The energy load calculations for this project is conducted; 3 solar panels and 2 solar batteries designed around these figures. They are all interconnected to provide the required power for electrical needs of a caravan.