Doğalgazın sıvılaştırılması ve ekonomik etüdü
Liquefaction of natural gas and economical analysis
- Tez No: 95033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, LNG, boru hattı, maliyet, ekonomik. ıx, Natural gas, LNG, pipeline, cost, economical
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET DOĞALGAZIN SIVILAŞTIRILMASI ve EKONOMİK ETÜDÜ Talat Sami DURGUT Makina Mühendisliği Enerji Makinaları Programı Yüksek Lisans Tezi Günümüzde dünyanın enerji ihtiyacı, hem nüfusun hızla artması hem de genel refah seviyesinin yükselmesi nedeniyle parabolik şekilde artmaktadır. Ayrıca her geçen gün daha da artan çevre kirliliği ve insanlarda oluşan çevrecilik bilinci ülkeleri, daha temiz enerji kaynaklarına yöneltmektedir. Zaman içerisinde hem çok önemli rezervi olan hem de çevreye etkisi diğer enerji kaynaklarına göre daha zararsız olan doğalgaz önemli bir enerji kaynağı olmuştur. Bu çalışmada, doğalgaz teknik, ekonomik ve nakli yönden incelenmiş; taşınmasında alternatif oluşturan bir türevi olan LNG değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede doğalgazm boru hattı ve sıvılaştınlarak taşınmasının ekonomiklik yönünden karşılaştırılması yapılmış iki alternatifin hangi hallerde birbirine tercih edilebilir olduğu anlatılmıştır. Sonuç olarak LNG maliyeti, boru hattı ile taşınan doğalgaza oranla daha pahalıdır. Ancak bazı ülkeler için tek doğalgaz kaynağı bazıları içinse en güçlü alternatiftir. Ülkeler enerji politikalarım tespit ederken kısa ve uzun vadede enerji darboğazına düşmemek için enerji kaynaklarını çeşitlendirmek zorundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIQUEFACTION OF NATURAL GAS and ECONOMICAL ANALYSIS Talat Sami DURGUT Mechanical Engineering Energy Machines Programme M.S. Thesis Todays global energy demand of the world is increasing directly with the increase of population and living standards. Furthermore; increase in environmental pollution and change in human mentality and sensitivity to the environment leads the countries to a better and cleaner energy source solutions. Natural gas with excellent environmental compatibility chracteristics and high global reserves has become an important energy source. Within the scope of this work; natural gas is analisied for its technical capabilities, economic status and the way it's transported throughout the world. For the transportation side, LNG which is different form of natural gas has been studied. In this study, a basic economical analysis has been carried out considering the advantages and disadvantages between pipeline transportation and transportation in liquid form. As a result; cost of natural gas in liquid form (LNG) is much more expensive than the pipeline transportation choice. For some countries because of strategic location, the only choice and solution is LNG. hi considering long and short term strategies for energy bottlenecks; countries need to come up with several different energy sources for themselves.