Çocuklarda yeme davranışı besin tüketimi ve koku fonksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between eating behavior, food consumption, and olfactory functions in children
  1. Tez No: 950380
  2. Yazar: AYÇA SEVDANUR ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KESKİNDEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuk, iştah, koku testi, yeme davranışı, besin tüketimi, Preschool children, appetite, olfactory test, eating behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş Amaç: Koku duyusu, çocukların yiyecekleri tanıması ve tüketme eğilimleri üzerinde belirleyici bir rol oynayabilir. Yetersiz koku algısı iştahsızlığa neden olabilir. Bu durum, çocuğun büyümesini ve gelişimini olumsuz etkileyebilecek yetersiz besin alımına yol açabilir. Aynı zamanda çocuğun yeme davranışı, aile tutumları ve bireysel farklılıklarla şekillenen karmaşık bir süreçtir. Bu bağlamda, çocukların beslenme durumunun daha iyi anlaşılabilmesi için çok boyutlu değerlendirmeler önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocuklarda yeme davranışı, besin tüketimi ve koku fonksiyonları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği tarafından takip edilen 5-6 yaşta çocuklar dahil edildi. Çalışmaya katılan çocukların sosyodemografik verileri, antropometrik ölçümleri alındı, yeme davranışı anketi ve koku testi uygulandı. Ailelerinden 3 günlük besin tüketim kaydı alındı. Bulgular: Çalışmamıza 49 çocuk dahil edildi. Ailenin bildirdiği iştah durumu ile yeme davranışı, besin tüketimi ve koku arasında ilişki bulunmadı. Öğün süresi 20 dakika ve altında olan çocukların daha iştahlı olduğu bulundu. Anne yaşı ile protein tüketimi ve protein karşılama yüzdesi; baba yaşı ile enerji alımı, enerji karşılama yüzdesi ve protein karşılama yüzdesi arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Kokunun yemek kabulunu arttırarak öğün süresini kısaltabileceği düşünülebilir. Çocuklara gıdaların kokularının da tanıtılması olumlu bir yeme davranışı kazanmalarına katkı sağlayabilir. Çalışmamızın farklı beslenme özellikleri olan çocuklarda daha geniş seride çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction Purpose: The sense of smell may play a significant role in children's ability to recognize foods and in their tendency to consume them. Impaired olfactory perception can lead to a loss of appetite, which may result in inadequate nutritional intake and consequently have a negative impact on the child's growth and development. At the same time, children's eating behavior is a complex process shaped by parental attitudes and individual differences. In this context, multidimensional assessments are essential for a better understanding of children's nutritional status. The aim of this study is to evaluate the relationship between eating behavior, food consumption, and olfactory function in preschool children. Materials and Methods: The study included children aged 5 to 6 years who were followed by the Child Health Monitoring Outpatient Clinic of Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine. Sociodemographic data and anthropometric measurements of the participating children were collected, and an eating behavior questionnaire as well as an olfactory test were administered. A 3- day food consumption record was obtained from their families. Results: A total of 49 children were included in the study. No significant association was found between the appetite status reported by the parents and eating behavior, food consumption, or olfactory function. Children whose meal duration was 20 minutes or less were found to have a better appetite. A statistically significant relationship was observed between maternal age and both protein intake and protein adequacy percentage, as well as between paternal age and energy intake, energy adequacy percentage, and protein adequacy percentage. Conclusion: It can be hypothesized that olfaction may increase food acceptance and shorten meal duration. Introducing children to the smells of foods could contribute to the development of positive eating behaviors. We believe that our study will provide valuable insights for future research involving larger samples of children with diverse nutritional characteristics.