Hipertansif hastalarda spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyon inferior vena kava kollapsibilite indeksi ile tahmin edilebilir mi?
Can hypotension after spinal anesthesia in hypertensive patients be predicted with the inferior vena cava collapsibility index?
- Tez No: 950430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KAYDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, hipertansiyon, hipotansiyon, kollapsibilite indeksi, Vena Cava Inferior, Spinal anesthesia, Hypertensive patient, Hypotension, Collapsibility index, Inferior Vena Cava
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, hipertansiyon tanısı olan bireylerde spinal anestezi sonrası ortaya çıkabilecek hipotansiyonun öngörülmesinde Vena Kava İnferior Kollapsibilite İndeksi (VCI-CI)'nin prediktif değerini araştırmaktır. Yöntem: Araştırma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde spinal anestezi planlanan, supin pozisyonda ve elektif ya da acil cerrahi geçirecek hastalar üzerinde yürütüldü. İşlem öncesinde her bireyin VCI-CI değeri ultrasonografi yardımıyla belirlendi. Spinal anestezi uygulandıktan sonra hastaların hemodinamik parametreleri 30 dakika boyunca izlenip kaydedildi. Elde edilen sonuçlara göre, hastalar hipotansiyon gelişenler (Grup 2) ve gelişmeyenler (Grup 1) olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 40 hasta dâhil edildi. Grup 1'deki hastalarda ortalama kollapsibilite indeksi 29.3 ± 14.9 iken, Grup 2'de bu değer 42.4 ± 13.7 olarak saptandı. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.006). Sonuç: VCI-CI, ultrasonografi ile kolaylıkla ölçülebilen, invaziv olmayan bir yöntem olup intravasküler volüm durumu hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Elde edilen veriler, VCI-CI'nin spinal anestezi sonrası hipotansiyon gelişimini öngörmede etkili bir gösterge olduğunu ve hemodinamik değişikliklerin erken dönemde fark edilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Özellikle yüksek VCI-CI değerine sahip bireylerde hipotansiyon görülme sıklığının belirgin biçimde arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to evaluate the predictive value of Vena Cava Inferior Collapsibility Index (VCI-CI) in estimating hypotension following spinal anesthesia in patients diagnosed with hypertension. Methods: The study was conducted at Dicle University Faculty of Medicine Hospital on patients scheduled for elective or emergency surgery in the supine position under spinal anesthesia. Prior to the procedure, each patient's IVC-CI was measured using ultrasonography. Hemodynamic parameters were monitored and recorded for 30 minutes after the administration of spinal anesthesia. Based on the occurrence of hypotension, patients were divided into two groups: those who developed hypotension (Group 2) and those who did not (Group 1). Results: A total of 40 patients were included in the study. The average collapsibility index in Group 1 was 29.3 ± 14.9, while in Group 2 it was 42.4 ± 13.7. The difference between the two groups was found to be statistically significant (p=0.006). Conclusion: Vena Cava Inferior Collapsibility Index (VCI-CI) is a non-invasive parameter that can be easily assessed via ultrasonography and provides valuable information regarding intravascular volume status. The findings of this study suggest that VCI-CI is an effective predictor of hypotension following spinal anesthesia and may assist in the early identification of hemodynamic instability. A significantly higher incidence of hypotension was observed in patients with elevated VCI-CI values.