Gaz türbinli tahrik sistemlerinde optimal rejeneratör boyutlarının alternatif performans kriterlerine göre belirlenmesi
Determining optimum regenerator sizes due to alternative performance criteria in the gas turbine propulsion systems
  1. Tez No: 95044
  2. Yazar: AYKUT SAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Joule-Brayton ısı makinası, rejeneratörlü, optimizasyon kriterleri, optimum rejeneratör tasarımı. xıı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışmada, gaz türbini tesisinin performansını arttırmak için ilave edilebilecek optimum rejeneratör boyutunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Optimum rejeneratör boyutu gaz türbininin tasarlandığı kritere bağlı olarak değişim gösterir. Öncelikle, gaz türbini tasarımı için gerekli optimizasyon kriterleri ve bu kriterler çerçevesinde rejeneratör ilavesinin gaz türbini performansına etkisi incelenmiştir. Tahrik sistemlerinin tasarımında göz önüne alman maksimum ısıl verim, maksimum güç, maksimum güç yoğunluğu ve maksimum ekolojik fonksiyon kriterlerine göre optimal tasarım büyüklükleri literatür bağlantılı olarak araştırılmıştır. Daha sonra, literatürde rejeneratörlü gaz türbini tesisinin maksimum ekolojik fonksiyon koşulundaki performansına ilişkin bir çalışmaya rastlanmadığından çalışma bu yönde ilerlemiştir. Hem tersinir, hem de tersinmez durum için rejeneratörlü gaz türbinin maksimum ekolojik fonksiyon koşulundaki performansı incelenmiştir. Son olarak, elde edilen sonuçlar doğrultusunda her bir kriter için optimum rejeneratör boyutları sayısal olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research work is a report on determining optimum regenerator size to improve the performance of gas turbine. The optimum regenerator size varies with design criteria of gas turbine. At first, the author studied optimization criteria essential for the design of gas turbine and effects of integrating a regenerator to improve the performance of gas turbine operating at these criteria. The criteria considered are maximum efficiency criterion, maximum power criterion, maximum power density criterion and maximum ecological function criterion. In the literature, no work on the performance of regenerative gas turbine is noticed and this study has been focused on it. The performance of regenerative gas turbine operating at maximum ecological function criterion is observed both for reversible and irreversible cases. Finally, the results obtained here are used to evaluate the optimum regenerator sizes relating to the criteria mentioned above. Keywords : Brayton heat engine, regenerative, optimization criteria, optimum regenerator design. xm