Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin mimariye etkileri/interaktif mimarlık
Effects of developments in information technology to architecture/interactive architecture
  1. Tez No: 95043
  2. Yazar: BURCU ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojisi, İletişim Teknolojisi, Elektronik, Kültür, Estetik, Etkileşim, İnteraktif (etkileşimli) mimarlık, Mekan, Etkileşimli Mekan, Uzay, Gelecek, Medya, Sanal, Sanal Mekan. vııı, Information Technology, Communication Technology, Electronic, Culture, Aesthetics, Interactive Architecture, Space, Interactive Space, Future, Media, Virtuality, Virtual Space IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
TEZ ÖZETİ Günümüzde, bilgiye verilen önemin artması, en doğru ve çabuk şekilde bilgiye ulaşma arzusu bilişim teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde gelişmesine neden olmuştur. Yaşadığımız çağ bilgi çağıdır ve bilgi neredeyse güç oradadır. Bu yüzden özellikle gelişmiş ülkeler bilişim (bilgi+iletişim) teknolojilerine ağırlık vererek çok büyük atılımlar yapmışlardır. Bilgiye ulaşmada mesafe ve mekan problemi ortadan kalkmış, yeni bir buluşma alanı olan bilgisayar ortamı oluşmuştur. Bu da yaşam tarzlarının değişmesine, her alanda yeni kavramların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Değişen sosyal yapının sonucunda yeni mekan gereksinmeleri doğmuş buna bağlı olarak mimariye yeni kavramlar girmiştir. Yapılan araştırmada bilişim ve iletişim teknolojileri irdelenmiş, sosyal yapıya etkileri araştırılmıştır. Bilişim teknolojilerinin mimaride kullanılış tarzları incelenmiş, bilgisayar teknolojisinin sadece çizim amaçlı kullanılmadığı, tasarıma bir girdi sağladığı saptanmıştır. Tez çalışmasında değişen yaşam tarzlarına, kullanıcı profillerine ve ihtiyaçlara göre oluşan yeni mekan kurguları incelenmeye çalışılmış, 'interaktif mimarlık' kavramı araştırılmış, konuyla ilgili bilgiler ve örnekler sunulmuştur. Sonuç olarak bilişim teknolojilerindeki değişmelerin mekan kurgusunda ve mimari ifade tekniklerinde mutlak bir değişime yol açtığı saptanmış, buna bağlı olarak yeni projelerin uygulamaya geçirildiği ve ileride uygulanması için tasarım aşamasında olduğu gözlemlenmiştir. Mimaride ortaya çıkan bu yeni oluşumlar ve çeşitlilik umut vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last decade, the growing importance given to information and the will to reach it correct and fast has been the motive to the development of the information technology. We are living in the information age in which power follows information. Therefore, with giving importance to information technologies, especially developed countries have done great movements ahead. In reaching information, distance and space concepts seem to have been loosing importance, when computers rising as new platforms. As a result of developments in information technologies our life styles changed and many new concepts occour in every particular area. With the changed social structure, new spatial needs seem to have born and architecture is introduced with the new concepts. With this research, information and communication technologies and their impacts on social structure have been investigated. The uses of information technology in architecture have been investigated, and it's been seen that computer technologies are not just for drafting, but also may be a factor in design process. In this thesis, the concept of 'interactive architecture' and the new space windings formed by the changing life styles and user profiles of the new generation has been investigated. As a conclusion, changes in information technologies have absolutely effected the spatial organization and architectural representation technics, as a result of this, new projects have been initiated and are being designed for realization in the future.