Doğalgaz örneğinde teknik altyapı bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması
The Design and application of utility information system within natural gas context
  1. Tez No: 95047
  2. Yazar: TİMUR AKÇALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALKIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi sistemi, CBS, KBS, ABS, teknik altyapı, veri tabanı, uygulama planı, sokak haritası, doğalgaz haritası
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
XI ÖZET Özellikle büyük kentlerde teknik altyapı yetersizliği, plan ve programsız yapılan proje tesis çalışmalarının kentte yarattığı tahribat ve bunun çirkin görüntüleri, bunların yamnda can ve mal güvenliğini tehdit eden (gaz patlaması, su basması vb.) olaylar kentsel teknik altyapının önemini ortaya koymaktadır. Bu sorunların en aza indirilmesi için yapılan çalışmaların yetersizliği de göz önüne alınarak, teknik altyapı bilgi sistemleri konusunu araştırmak düşüncesi olgunlaşmıştır. Konunun çok geniş olması, binlerce farklı veriyi içermesi, veriye ulaşma güçlükleri, finansal yetersizlikler, tez süresinin sınırlı olması nedenleriyle, tez konusu doğalgaz örneği ile çerçevelendirilmiştir. Tez çalışmasında karşılaşılan altyapı sorunları ve bunların etkileri, bilgi teknolojisi araçlarından yararlanılarak işletme, bakım-onanm, altyapı envanteri, müşteri takibi gibi konulara yönelik çözüm önerileri getirilerek tartışılmıştır. Tez altı bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde teknik altyapının önemi, gerekliliği sorunları vurgulanmıştır. Teknik altyapı çalışmalarının yönetiminde coğrafi bilgi teknolojisinin yararlan belirtilerek tezin amacı ortaya konmuştur. İkinci bölümde altyapı, teknik altyapı ve coğrafi bilgi sisteminin tanımlan yapılarak, bu kavramlar hakkında bilgi verilmiştir. Kavramların işlevleri, gelişimi, bileşenleri ve oluşumu konusundaki bilgiler, tablolar ve şekillerle açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde teknik altyapı bilgi sisteminin Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamalanna değinilmiştir. Sunulan çalışmanın dördüncü bölümünde doğalgaz çalışmalannın bir bilgi sistemi ile yönetilebilmesi için, coğrafi bilgi sistemi oluşum aşamaları adım adım izlenmiştir. Analiz edilen verilerin tasarımı yapılmıştır. Çalışmayı gerçekleştirmek için, bir mikro bilgisayar, coğrafi bilgi sistemi (CBS) yazılımı olarak PC ARC/INFO ve diğer yardımcı yazılımlardan oluşan bir sistem seçilmiştir. PC ARC/INFO coğrafi bilgi sistemi yazılımının makro programlama dili SML ile kullanıcı ara yazılımları hazırlanarak, tablolar, menüler, belge ve raporlar, haritalar, mantıksal sorgulamalar üretilmiştir. Böylece doğalgaza yönelik olarak hazırlanan pilot uygulama test edilmiştir. Beşinci bölüm, temel olarak karşılaşılan sorunlan, sistemin yararlarını ve beklentilere ne ölçüde yanıt verildiğini içermektedir. Bunlann yanısıra kalite artışı, maliyetin düşmesi, etkin ve hızlı karar verme konusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Son bölümde çalışmanın sonuçlarına, katkılarına yer verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Xll SUMMARY The urban information system bears a paramount importance, particularly in metropolitan areas, due to insufficient utility installation, physical environmental destructions caused by inadequately planned projects and disasters such as natural gas explosion and flooding threatening public health and assets. A study was thus planned on utility information system. The subject of the study was confined to natural gas system since huge amount of relevant data caused limitations with respect to accessibility to data and put burden on the duration of the study. In the study, within the natural gas system, utility problems and their impacts were discussed under the light of suggestions on management, repairment and reconstruction, utility inventory, customer accounting information technology facilities. The report consists of six chapters and relevant annexes: The importance and the necessity of the utility installation were highlighted in the first chapter. The aim of the study was also defined taking into consideration the effect of geographic information technology on the management of utility installation. The second chapter covers the concepts of utility installation and geographic information system with its developmental course, benefits and components. Utility information systems currently used in Turkey and in other countries are discussed in chapter three. The following chapter of geography covers the stages of information system in the management of utility installation. Data analysis was realized using a system consisting of personal computer (PC), PC ARC/INFO as a geographic information system software with additional software. Tables, menus, documents, reports, maps and logical searching were done SML language of PC ARC/INFO software. The final product relevant to natural gas system was tested in a pilot study. In the fifth chapter, the problems encountered within the system, the benefits and expectation fulfillment of the system were emphasized. In addition, quality improvement, cost containment and effective and rapid management on decision making are evaluated. The final chapter consists of the results of the study together with relevant suggestions. Key word: Information system, geographical information system (GIS), urban information system (UIS), land information system (LIS), utility fitting, utility equipment, data base, construction drawing, street plan.